Cum ratează România banii de la UE. Soluţiile şi acuzele beneficiarilor POSDRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce privește bugetul comunitar
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce privește bugetul comunitar

Beneficiarii finanţărilor europene prin programul POSDRU, blocat de câteva luni şi sub ameninţarea unei suspendări totale, au adresat o scrisoarea deschisă autorităţilor de la Bucureşti, prin intermediul Adevărul Europa, prin care arată că deficienţe de sistem grave nu permit nici găsirea unor soluţii eficiente.

Adevărul Europa a publicat opiniile mai multor experţi, consultanţi şi manageri de proiecte, a atras atenţia că există soluţii în rândul beneficiarilor și că aceştia au încercat dialogul cu autorităţile centrale şi de management. Mulţi beneficiari au precizat însă că sigurele răspusuri rapide au venit din partea Ministerului Afacerilor Europene doar că soluţiile sunt în altă parte, în Guvern.

Fost comisar European, actualul ministru pentru Afaceri Europene Leonard Orban, a făcut toate diligenţele pentru a obţine amînarea suspendării plăţilor pe POSDRU, ameninţare care exista de la începutul anului. Deficienţele de sistem nu au putut fi însă corectate în timp util. Mandatul lui Orban se va încheia însă în actualul Guvern el fiind propus pentru preluarea unui post la Curtea Europeană de Conturi. Audierea sa în Parlamentul European este programată la sfârşitul acestei luni. Tot până atunci soarta plăţilor pe toate programele operaţionale prin care România accesează finanţări nerambursabile din bugetul UE va fi decisă. Există mari temeri că, în afara suspendărilor aplicate déjà, întregul sistem ar putea fi blocat.

Ce spun beneficiarii. Soluţiile managerilor de proiecte

Încercarea autorităților statului de a transfera către beneficiari responsabilitatea greșelilor pe care le-a făcut România în implementarea proiectelor POSDRU, deși majoritatea sunt greșeli de sistem, dovedesc că statul român nu a fost pregătit nici legislativ și nici procedural pentru faza de implementare, se arată într-o scrisoare a managerilor de proiect Marie Jeanne Iordache, administrator Eurotrading Solution şi Simona Maria Cojocărescu administrator S.C. Interlog com la care au susbscris alţi 24 de beneficiari.
 
În urmă cu trei zile, după apeluri disperate ale beneficiarilor de proiecte şi consultanţilor, Ministerul Muncii a venit cu câteva precizări. Practic, autorităţile care gestionează POSDRU în România au declarat că acceptă concluziile Comisiei de Audit inclusive corecţia financiară care ne va fi aplicată asupra cheltuielilor proiectelor care deja au fost plătite, rambursate, până în present. Corecţia este de 25%.Întrebat de jurnalişti, ministul Maria Câmpeanu a precizat că procentul de 25% se referă la sumele care déjà au fost încasate. "Aş vrea să înţelegeţi că acest lucru nu va rămâne în sarcina bugetului, de a plăti sau de a acoperi aceste sume. Noi vom verifica toate proiectele din urmă şi vom recupera aceşti bani de la beneficiari, pentru că este clar că ele au fost oprite în urma unor neregularităţi." [Declarații de presă susținute de ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Mariana Câmpeanu, la finalul ședinței de Guvern - 5 septembrie 2012]
 
"Putem oare spera ca Autoritatea de Management a programului din cadrul Ministerului condus de d-na Campeanu va căuta pe cei responsabili de neregularități și va recupera de la ei? Sau va aplica corecția de 25% tuturor proiectelor, pentru că e mai simplu așa?", întreabă managerii de proiect
 
Beneficiarii din alte programe operaţionale primesc ajutor de la buget, POSDRU nu

În condiţiile în care exista mai multe programe operationale suspendate sau în faza de presuspendare, Romania ar trebui, conform înţelegerilor agreate cu Comisia Europeană să susţină plata rambursărilor din resurse proprii, adica de la bugetul de stat, arată beneficiarii POSDRU.

Din păcate, înțelegerea este respectată doar pentru POR (n.n Programul Operaţional Regional), unde există o strategie: „Ministerul Finanţelor Publice va aloca 8,1 milioane lei, din privatizări, pentru efectuarea unor plăţi la proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, operaţiunea fiind aprobată de guvern, a anunţat recent Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), arată beneficiarii.

Banii vor fi folosiţi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinanţările, aferente lunilor iulie, august şi septembrie, după cum urmează: 205.000 mii de lei pentru luna iulie, 295.000 mii de lei pentru luna august şi 310.000 mii de lei pentru luna septembrie", mai precizeză MDRT

Potrivit informaţiilor beneficiarilor, în luna august şi urmare a deciziilor din şedinta de guvern de săptămâna trecută, doar POR a primit bani de la Ministerul de Finante.
 
 
Beneficiarii POSDRU reclamă inclusive discriminarea privind rambursarea TVA dar şi lipsa de transperanţă a a Autorităţii de Management POSDRU în realizarea plăților.

Până la sfârșitul lunii iulie 2012 pe www.fseromania.ro a existat Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire TVA şi al prefinanţărilor pentru proiectele finanţate din POSDRU 2007-2013. Documentul era actualizat aproape zilnic, erau trecute datele cererilor de rambursare intrate în
OI-uri (n.n. organismele intermediare) sau Autoritatea de Management POSDRU, data la care s-a efectuat plata, etc. Registrul era o dovadă a deschiderii spre transparenţă şi informare. 

De la sfârșitul lunii iulie acest registru a dispărut, la telefoane help desk-ul răspunde foarte greu sau de cele mai multe ori nu răspunde. Trăim cu senzaţia că suntem abandonați, singurul mod de comunicare din partea institutiilor statului fiind când suntem certati sau ni se mai transmite o instrucțiune.

Manageri implicaţi în proiecte cu parteneri cu renume pe piaţa din România, au arătat că există demersuri inclusiv din partea unor investitori cheie în economia naţională. Urmăriţi detalii pe Adevărul Europa.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite