UPDATE Bruxelles: Spania trebuie să arate cu cifre că românii le afectează rata şomajului/ Eurostat: numărul românilor a scăzut de 4 ori în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a admis astăzi că Spania poate reintroduce permisele de muncă pentru cetăţenii români, dar ca situaţie „excepţională", şi a precizat că Madridul va trebui să demonstreze "cu cifre" impactul negativ al prezenţei acestora pe piaţa muncii.

Bruxelles-ul susţine însă că numărul muncitorilor români sosiţi în Spania "a scăzut mult" în ultimii ani.

"Dacă vă uitaţi la datele Biroul european de statistică Eurostat şi dacă ne uităm la mişcările de muncitori dintr-o ţară în cealaltăm, numărul celor care au venit din România şi Bulgaria a scăzut considerabil în ultimii ani", a declarat astăzi, purtătorul de cuvânt al CE.

Conform datelor Eurostat, biroul  european de statistică, sunt aproximativ de patru ori mai puțin imigranți români în Spania de la aderarea României la UE. Astfel, în timp ce în anul 2007 numărul ajungea la aproape 200,000, în 2009, acesta a scăzut la aproape 50,000. De asemenea, numărul de imigranți europeni din Spania a scăzut considerabil de la  454,620 în 2007 la 193,115 în 2009. 

Eurostat - Imigranți români în Spania (număr imigranți/ an, perioada 2003 - 2009):

- 2003: 69,942

- 2004: 103,572

- 2005: 108,294

- 2006: 131, 457

- 2007: 197,642

- 2008: 71,482

- 2009: 52,440

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au confirmat astăzi, pentru Adevărul Europa, că au primit vineri după-amiază scrisoarea autorităţilor spaniole în care aceştia informau despre intenţiile de a suspenda liberul acces la muncă al cetăţenilor români iar acum ea este în stadiul de analiză urmând să se pronunţe asupra ei în următoarele două săptămâni.

Reprezentanţii CE au mai precizat că solicitarea Spaniei se referă exclusiv la muncitorii români.

Comisia a preciazat încă de săptămâna trecută că va analiza dacă există probe solide bazate pe fapte care să demonstreze că această situație este nouă pe piaţa muncii din Spania, liberalizată pentru români.Revenirea la restricţii este una fără precedent pentru Bruxelles.

România a intrat în Uniunea Europeană în ianuarie 2007, dar statele membre au avut posibilitatea de a stabili o perioadă de până la 7 ani pentru recunoaşterea deplină a dreptului de liberă circulaţie şi muncă a românilor şi bulgarilor. Spania a anulat însă această restricţie în ianuarie 2009 şi, de atunci, românii pot munci pe cont propriu sau angajaţi, fără necesitatea unei autorizaţii prealabile. Peste 864.000 de români trăiesc momentan în Spania.

Unde putem munci fără restricţii şi unde nu

Ţările care aplică restricţii pentru bulgari şi români: Austria, Germania, Italia, Belgia, Iranda, Franţa, Luxembourg, Olanda, Malta, Regatul Unit.
Statele UE care nu au restricţionat accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii sunt: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania și Bulgaria, Ungaria, Spania, Portugalia, Grecia și Danemarca.

Cetăţenii români pot lucra în aceste state fără a avea nevoie de permis de muncă, în condiţii egale cu cetăţenii statelor-gazdă sau cu cetăţenii celorlalte state ale UE.

Aceste restricţii trebuie ridicate cel târziu până la data de 31 decembrie 2011, cu excepţia cazului în care un stat membru informează Comisia cu privire la prelungirea acestei perioade, din cauza existenţei unor perturbări grave pe piaţa muncii naţionale. În acest caz, restricţiile se aplică până la 31 decembrie 2013. Potrivit mai multor declaraţii oficiale, statele care au impus restricţii intenţionează să le menţină până în 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite