VIDEO Președintele Parlamentului European aprobă noile reguli pentru eurodeputați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, împreună cu liderii tuturor grupurilor politice din PE, a aprobat în unanimitate un nou cod de conduită pentru eurodeputați.

Măsura a fost luată la numai câteva luni după izbucnirea scandalului "mită-contra-amendamente" în care a fost implicat, printre alții, și euro-alesul român Adrian Severin.

Noul cod, care a fost realizat într-un timp record de numai 10 săptămâni, stabileşte normele şi principiile pe care deputaţii europeni trebuie să le urmeze în cadrul contactelor lor din afara PE, pentru a evita posibilele conflicte de interese.

"Propunerile prezentate stabilesc standarde foarte înalte pentru Parlamentul European. Construim, prin acest cod, un scut puternic împotriva oricărui comportament lipsit de etică," a spus președintele PE, Jerzy Buzek.

Motorul acestui prim astfel de cod al europarlamentarilor a fost nevoia de transparență - organizațiile non-guvernamentale care militează pentru transparență în Bruxelles au criticat de multe ori regulile PE de conduită ca fiind prea "greoaie, confuze și indirecte". 

"Cred că transparența este cel mai bun gardian împotriva corupției, pentru că poți vedea cine vorbește cu noi, cine influențează politicile și cât de mulți bani folosesc în acest sens," a spus vicepreședintele PE Diana Wallis.

Conform noului cod, deputaţii europeni își vor descrie clar activităţile pentru care sunt plătiți în afara Parlamentului şi vor spune ce sume primesc  în acest scop. Euro-aleșii nu vor putea primi bani sau alte recompense în schimbul exercitării influenței lor asupra deciziilor parlamentare. Noul cod introduce și reguli mai clare privind acceptarea cadourilor și stabilește anumite norme pentru eurodeputații care părăsesc Parlamentul European pentru a deveni lobby-iști.

Propunerea lui Buzek așteaptă un vot pozitiv din partea întregului Parlament European pentru a intra în vigoare. 

Ce spun lobby-iştii

Paul de Clerck, liderul ALTER- EU - Alianţa pentru Transparenţa Lobby-ului şi Etică, a declarat pentru „Adevărul Europa", că sursele de venit ale aleşilor europeni nu sunt atent verificate sau declarate. „Regulile de conduită ale europarlamentarilor sunt foarte permisive. Banii pe care eurodeputaţii îi primesc în afara remuneraţiei ca reprezentanţi ai Parlamentului European nu sunt monitorizaţi cum ar trebui. Aleşii europeni nu ar trebui să accepte joburi care au legătură cu activitatea de lobby", a spus Clerck.

El recunoaşte că imaginea lobby-istului nu era pozitivă nici înaintea scandalului „Bani pentru amendamente", însă în ţările din Europa de Vest această practică a europarlamentarilor devenise atât de comună, încât era acceptată. „Acum, imaginea lor s-a deteriorat puternic. Scandalul a pătat şi imaginea Bruxelles-ului. Acum publicul crede că europarlamentarii sunt aici doar pentru a câştiga mulţi bani, nu pentru a se asigura că vocile lor sunt ascultate", a mai spus Clerck.

VIDEO Scandalul Severin creează dispute aprinse în UE/ Bugetele pentru lobby puse la vedere

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite