Reforma pensiilor UE criticată de francezi: Nu muncim mai mult!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii se opun creşterii vârstei de pensionare una din soluţiile UE pentru reforma sistemelor de pensii. De anul viitor scade populaţia activă a Europei, iar în 2060 doi angajaţi vor susţine un pensionar. În prezent, patru europeni muncesc pentru a susţine un pensionar.

Parlamentul European a adoptat astăzi raportul pentru reformarea sistemelor de pensii europene cu 535 de voturi „pentru" şi 85 „împotrivă" după ce socialiştii şi-au exprimat nemulţumirile legate de mărirea vârstei de pensionare şi de faptul că ar trebui să muncească mai mult pentru a avea pensii mai bune.

Ai 20 de ani? Vezi cât trăieşti şi ce soluţii are UE pentru când ajungi la pensie

„Este necesar ca mai mulți oameni să fie activi pe piața muncii, mai mult timp. Sistemele de pensii publice din unele state membre se confruntă cu mari creșteri ale costurilor, ceea ce înseamnă creșterea presiunii asupra solidarității și o povară mai grea pentru generația tânără. Asistăm la provocări demografice enorme", a spus raportorul pe acest subiect, europarlamentarul olandez Oomen-Ruijten (PPE).

Dubii demografice

Françoise Castex - europarlamentar socialist francez - a criticat propunerile dezbătute astăzi în Parlament şi a spus că modelul francez nu va suporta reguli europene care să-i schimbe „echilibrul social". „Economia ar trebui să se adapteze nevoilor oamenilor și nu invers. Franța nu va accepta niciodată o propunere europeană care cere să muncim cât de mult putem. Este împotriva modelului nostru social european. Trebuie să protejăm oamenii activi pe piața muncii și să asigurăm fonduri suficiente pentru pensii, permițând astfel oamenilor să trăiască din ele când ajung la o anumită vârstă", a adăugat Castex.

Ea a susţinut că majoritatea francezilor sunt împotriva pensionării la vărste înaintate şi că unele categorii sociale se confruntă cu o scădere a speranţei de viaţă. „Se spune că, deoarece oamenii trăiesc mai mult, trebuie să muncească mai mult, altfel nu avem un echilibru al pensiilor. În 2011 nu știm ce se va întâmpla în 10 sau 20 de ani în domeniul speranței de viață și în cel al demografiei. Pentru unele clase sociale accesul la îngrijire medicală este scăzut, de aceea speranța de viață scade", a arătat Castex

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite