Reciclarea gunoiului – afacere de 200 de miliarde în UE. România şi Bulgaria sunt pieţe „virgine”. UE va interzice în viitor depozitarea resturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre cu cele mai bune performanțe reciclează în proporție de până la 70% și nu îngroapă aproape nimic, în vreme ce altele continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste trei sferturi din propriile deșeuri, arată un studiu al Comisiei Europene publicat astăzi.

Executivul UE avertizează că reciclarea deşeurilor ar putea avea reguli mult mai stricte şi obligatorii pentru toate statele membre şi mai mult, ar putea fi o condiţie pentru acordarea, pe viitor, de fonduri europene.

În 2010, statele cu cea mai mare parte a deşeurilor municipale depozitate au fost Bulgaria (100% din deşeurile tratate), România (99%), Lituania (94%) şi Letonia (91%).Cele mai mari cote de deşeuri municipale incinerate au fost înregistrate în Danemarca (54% din deşeurile tratate), Suedia (49%), Ţările de Jos (39%).

Sectoarele industriale din UE care se ocupă cu gestionarea deșeurilor și cu reciclarea au avut în 2008 o cifră de afaceri de 145 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ două milioane de locuri de muncă. Dacă toate regulile UE în domeniul deșeurilor ar fi puse în practică ar putea fi generate încă 400.000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală suplimentară de 42 de miliarde de euro.

Cum au transformat unii gunoiul în bani

Ţările UE cele mai avansate în acest domeniu reuşesc să transforme gunoiul într-o resursă printr-o combinație de taxe și interdicții legate de depozitarea și incinerarea deșeurilor, scheme de responsabilizare a producătorilor și sisteme de plată în funcție de deșeurile generate (pay-as-you-throw) care s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficient.

Aceste reguli, avertizează CE, vor trebui introduse în mai mare măsură în toate statele membre, a anunţat CE care are ca obiectiv reducerea la zero a depozitării deșeurilor la gropile de gunoi. „Deșeurile sunt prea valoroase ca să fie pur și simplu aruncate, iar dacă sunt gestionate corect, valoarea respectivă poate fi restituită economiei. În prezent, șase state membre îmbină o depozitare a deșeurilor la gropile de gunoi care este aproape de zero cu rate ridicate de reciclare. Nu numai că exploatează valoarea deșeurilor, dar au creat sectoare industriale prospere și multe locuri de muncă în același timp", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat:

Diferențe majore între statele membre

Există diferențe semnificative între ţările UE în privinţa gestionării deșeurilor. Potrivit unui raport publicat de Eurostat la 27 martie cele mai avansate șase state membre - Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia și Țările de Jos - depozitează în gropi de gunoi mai puțin de 3% din propriile deșeuri municipale. La cealaltă extremă, 9 state membre, printre care România şi Bulgaria, continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste 75 % din propriile deșeuri municipale.

Ce condiţii va pune UE

Pentru ca UE să își atingă țintele stabilite în legislația privind deșeurile și țintele referitoare la eficiența energetică, va fi necesară utilizarea acestor instrumente în toate statele membre. Din acest motiv, în cadrul unei revizuiri a țintelor UE referitoare la deșeuri, programată pentru 2014, va fi evaluată posibilitatea aceste instrumente să aibă caracter juridic obligatoriu. De asemenea, Comisia include buna gestionare a deșeurilor printre condițiile pentru primirea anumitor fonduri europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite