România la raportul pe justiţie: Nu puteţi confisca averile ilicite şi aveţi probleme cu achiziţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta împotriva corupţiei este apreciată până când ajunge la instanţe, cadrul legislativ şi noile coduri sunt de asemenea un plus, dar aplicarea lor încă nu are rezultate, procedurile pentru conficarea averilor sunt ineficiente, iar rezultatele pe verificarea achiziţiilor publice sunt nesatisfăcătoare, se arată în raportul pe justiţie al Comisiei Europene care va fi dat publicităţii miercuri, la Bruxelles.

Ultimele modificări pe raport au fost făcute luni seară. Potrivit mai multor surse comunitare, experţii Comisiei Europene vor arăta în raport faptul că lupta împotriva corupţiei nu este eficientă de multe ori din cauza deficiențelor grave în recuperarea averilor obținute în urma săvârșirii unei infracțiuni.

Numărul de averi confiscate în urma infracţiunilor este foarte mic, din cauza faptului că legea și modul de funcționare a instanţelor nu permit acest lucru, dar şi din cauza comportamentului pasiv al procuroprilor.

Procurorul General face momentan eforturi pentru a ameliora aceste aspecte, dar se lovește de mari obstacole cum ar fi lipsa de resurse și cadrul legislativ.

Averile obținute de pe urma infracțiunilor pot fi confiscate doar dacă acestea provin strict dintr-o activitate criminală pentru care persoana respectivă să fi fost deja condamnată sau dacă există o legătură între o pagubă cauzată de infracțiunile deja descoperite.

Experții europeni mai spun în raport că au observat că există probleme în recuperarea acestor averi atunci când acestea au fost deja transmise unei părți terțe. În acest fel, spune raportul, o mare parte din bani dispar pe de radarul controlului judiciar - exemplele recente menționate în documentele Comisiei Europene sunt cazurile de corupție în urma operațiunilor de la vămile din România, unde au fost arestați zeci de polițiști.

Rezultate nesatisfăcătoare pe achiziţiile publice

De la ultima evaluare a Comisiei, România a făcut paşi semnificativi pentru o verificare mai eficientă a procedurilor de achiziţii publice. De asemenea, de la ultimul raport, România a restabilit baza legală pentru Departamentul de Luptă -Antifraudă ca parte a OLAF pentru a putea demara investigaţii. Aceste îmbunătăţiri sunt binevenite, dar, în acelaşi timp, capacitatea administrativă şi calitatea acţiunilor administrative rămân nesatisfăctoare şi rămân o mare problemă pentru domeniul achiziţiilor publice.

VEZI raportul preliminar pe justiţie privind România şi criticile făcute de Bruxelles în februarie

VEZI raportul preliminar pe justiţie privind Bulgaria şi fă comparaţie

Care sunt obiectivele pe care România le are de îndeplinit, în privinţa justiţiei, sub monitorizarea Comisiei Europeane:

Obiectivul 1. Asigurarea unei transparențe și eficiențe sporite a actului de justiție, în special prin consolidarea capacității și a răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea și monitorizarea impactului noilor coduri de procedură civilă și de procedură penală.

Obiectivul 2. Înființarea unei agenții de integritate cu responsabilități legate de verificarea averii, a incompatibilităților și a potențialelor conflicte de interese, care să emită hotărâri cu caracter obligatoriu.

Obiectivul 3. Pe baza progreselor înregistrate până în prezent, continuarea realizării unor anchete profesionale și imparțiale în cazul sesizărilor de corupție la nivel înalt.

Obiectivul 4. Adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire și de luptă împotriva corupției, în special la nivelul administrației locale.
Comisia Europeană a precizat că, Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie va fi menţinut până la îndeplinirea tuturor celor patru obiective împreună.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite