Brânză de oaie de Sicilia: numărul 1000 din colecţia europeană de produse de calitate. România defilează doar cu magiun de Topoloveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a mai adăugat astăzi pe lista de "produse de calitate" începută în 1992 încă un nume: brânza de oaie italienească cu şofran, Piacentinu Ennese.

Comisia Europeană a înregistrat astăzi al 1000-lea produs agricol de calitate, un tip de brânză de oaie numită Piacentinu Ennese. Acesta este al al 292-lea produs de "calitate" din Italia. În România, doar un produs se încadrează în limitele UE de calitate şi acesta este magiunul de Topoloveni. În Germania, există deja 100 de produse înregistrate, în Franţa 223, în Ungaria 10 şi în Portugalia 127.

Produsele de calitate se încadrează în 3 categorii: denumiri de origine protejate, în număr de 505, care sunt produse într-un anumit fel numai de către localnicii dintr-o anumită zonă, indicaţii geografice protejate, 465 în total, care îşi iau reputaţia mai ales de pe urma zonei geografice de unde provin şi specialităţi tradiţionale garantate, doar 30 la număr, care au în compoziţia lor un ingredient tradiţional sau sunt produse într-un mod tradiţional.

Piacentinu Ennese intră sub categoria indicaţiilor geografice protejate şi denumeşte o brânză din provincia Enna din Sicilia, Italia. Această brânză este făcută din laptele crud de oaie şi şofran - mai exact, planta Saffron Crocus, la care se adaugă sare şi piper. Oile sunt crescute pe văi de 400 şi 800 de metri înălţime şi sunt graniţe cu fân, paie şi trestie de grâu.

"Al 1000-lea produs înregistrat reprezintă un pas important pentru schema de calitate europeană. Există încă potenţial mare de dezvoltare al acestor scheme care oferă mai multă vizibilitate produselor Europene de calitate şi valorizează tradiţiile agriculturale şi patrimoniul rural," a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite