Cum au ratat euroaleşii români votul pe integrarea în UE a Kosovo - a cărei independenţă nu o recunoaştem. Vezi voturile eurodeputaţilor străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 eurodeputaţi români au votat o rezoluţie pentru independenţa Kosovo, potrivit siteului VoteWatch.eu, deşi România nu recunoaşte ca stat provincia fostei Yugoslavii. Este vorba de o rezoluţie votată de Parlamentul European pe 29 martie anul acesta care are ca obiect procesul de integrare europeană a Kosovo.

Cel mai delicat punct al Rezoluţiei menţionează că Parlamentul European „ia act de faptul că declarația de independență a Kosovo a fost recunoscută de 85 de țări, inclusiv de 22 de state membre ale UE" şi „ ar saluta recunoașterea acestei declarații de către celelalte 5 state membre ale UE". Rezoluţia vine în contextul în care România se numără, alături de Spania, Grecia, Slovacia şi Cipru printre cele cinci state UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Cum au votat eurodeputaţii români


Pe lista europarlamentarilor români care au votat în favoarea Rezoluţiei se regăsesc şi 17 români. Iniţial, pe listă a apărut şi Elena Băsescu dar aceasta a susţinut că a votat împotrivă, iar eroarea a fost corectată de Parlamentul European.

Printre europarlamentarii români care au votat rezoluţia se numără Corin Creţu (PSD), Rovana Plumb (PSD), Adrian Severin (independent) Ramona Mănescu (PNL), Renate Weber (PNL), Adina Vălean (PNL) sau Iuliu Winkler (UDMR).

Împotriva rezoluţiei au votat europarlamentari precum Theodor Stolojan (PDL), Cristian Preda (PDL), Traian Ungureanu (PDL) sau Norica Nicolai (PNL).

Cum au votat euroaleşii altor ţări care nu recunosc independenţa Kosovo

Eurodeputaţii altor ţări care nu recunosc independenţa Kosovo au fost cel puţin mai atenţi la votul rezoluţiei care se referă la procesul de integrare europeană a acestui stat.

Astfel, dintre grupurile europarlamentarilor din cinci ţări UE care nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Grecia, Cipru, Slovacia, cel românesc are cel mai mare procent al voturilor „pro" rezoluţie.

Potrivit monitorizării Votewatch:

Europarlamentarii din Spania au votat astfel:
6 „PENTRU"- 19 „ÎMPOTRIVĂ" - 16 "ABŢINERE" - din totalul de 41 eurodeputaţi prezenţi

Europarlamentarii din Grecia au votat astfel:
2 „PENTRU"- 11 „ÎMPOTRIVĂ" - 8 "ABŢINERE" - din totalul de 21 eurodeputaţi prezenţi

Europarlamentarii din Slovacia au votat astfel:
4 „PENTRU"- 3 „ÎMPOTRIVĂ" - 1 "ABŢINERE" - din totalul de 8 eurodeputaţi prezenţi

Europarlamentarii din Cipru au votat astfel:
0 „PENTRU"- 2 „ÎMPOTRIVĂ" - 3 "ABŢINERE" - din totalul de 5 eurodeputaţi prezenţi

Europarlamentarii din România au votat astfel:
18 „PENTRU"- 7 „ÎMPOTRIVĂ" - 5 "ABŢINERE" - din totalul de 30 eurodeputaţi prezenţi
(Unul din voturile "pentru" a fost ulterior corectat. Mai mulţi europarlamentari români au cerut corecţii)

Urmăriţi voturile pe fiecare stat membru pe această rezoluţie:

Poziţia oficială a României

Republica Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008. A doua zi, Parlamentul de la Bucureşti adopta o declaraţie prin care afirma că nu recunoaşte independenţa sa.

Preşedintele Traian Băsescu s-a situat pe aceeaşi poziţie şi a susţinut că declararea unilaterală a independenţei este un act „ilegal", din punctul de vedere al României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite