UE îşi face poliţie pentru infractorii online care fură date de pe carduri sau identităţi de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat astăzi înființarea unui centru european de combatere a criminalității informatice care se va ocupa activitățile ilegale online, în special pe cele care generează venituri ilegale din fraude online cu cărți de credit și conturi bancare.

Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalității informatice va fi protejarea profilurilor de pe rețelele de socializare împotriva infractorilor online, sprijinind astfel lupta împotriva furtului de identitate.

Centrul va viza, de asemenea, infracțiunile informatice care cauzează prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuală online a copiilor și atacurile informatice cla infrastructura și sistemele de date critice din UE.

„Milioane de europeni folosesc internetul pentru servicii bancare la domiciliu (home banking), pentru a face cumpărături online, pentru a-și planifica vacanțele sau pentru a păstra legătura cu familia și prietenii prin intermediul rețelelor de socializare online. Însă, pe măsură ce timpul pe care îl petrecem online în viața de zi cu zi sporește, și criminalitatea organizată este din ce în ce mai prezentă, iar aceste infracțiuni ne afectează pe fiecare dintre noi ", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Până în 2011, aproape trei sferturi (73 %) din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă, iar în 2010, peste o treime din cetățenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. 80 % dintre tinerii europeni se conectează prin rețelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comerț electronic atinge aproximativ 8.000 de miliarde de dolari. Se estimează că, în întreaga lume, peste un milion de persoane sunt în fiecare zi victime ale criminalității informatice.

Un euro - datele de pe cardul tău de credit

Infractorii informatici au creat în jurul activităților lor ilegale o piață profitabilă, în care detaliile unei cărți de credit pot fi vândute pentru suma modică de un euro pe carte de credit, o carte de credit contrafăcută pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infracțiunile informatice vizează, de asemenea, rețelele sociale: până la 600.000 de conturi Facebook sunt blocate în fiecare zi, în urma unor diverse tentative de piraterie informatică, iar în 2009 au fost detectate peste 6.700.000 de calculatoare infectate de botnet-uri.

Centrul va funcţiona în cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos) din ianuarie anul viitor.

România, pe locul doi în lume la fraudele online

În urma localizării de către specialiştii companiei ePayment a persoanelor care au efectuat tentativele de fraudă a reieşit că aceştia provin din Statele Unite (33%), România (24%), Italia (8%), Marea Britanie (7%). Tentativele mai provin şi din alte ţări precum Franţa, Brazilia, Spania, Germania sau Columbia, anunţă compania de servicii de securitate online.

Cardurile folosite în tentativele de fraudă sunt emise în proporţie de 38% din Statele Unite, 21% din România, 10% din Italia, 10% din Marea Britanie. Restul cardurilor folosite în încercările de a depăşi sistemul de securitate ePayment au fost emise din Franţa, Australia, Germania, Brazilia şi Canada.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite