EXCLUSIV Adevarul.es: Adio muncă în Spania? Bucureştiul a fost informat de intenţia Madridului de a restricţiona piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe din Spania a confirmat astăzi intenţia de a introduce, în scurt timp, restricţii pe piaţa muncii pentru muncitorii români. Mai mult, Bucureştiul ştia de aceste planuri. Oficiali spanioli din Bruxelles confirmă şi ei intenţiile Madridului.

Întrebaţi de jurnaliştii "El Pais" cu privire la aceaste măsuri, reprezentanţi ai ministerul spaniol au declarat: "Decizia nu a fost încă luată oficial, dar este adevărat că se studiază această posibilitate. Nu putem oferi, momentan, mai multe informaţii".

Reprezentanţa Spaniei la Bruxelles a confirmat discuţiile politicienilor de la Madrid, dar a precizat că nicio decizie nu a fost încă anunţată. Ministrul român al muncii, Sebastian Lăzăroiu, se va afla mâine la Bruxelles.

De ce par aşa de surprinşi?

Surse din cadrul ministerului spaniol au mai susţinut că autorităţile din România ştiau de mai mult timp de intenţia Madridului. O delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe spaniole s-a deplasat de curând la Bucureşti unde au informat autorităţile române de intenţia Spaniei.

"Românilor nu le-a convenit, au fost foarte deranjaţi, dar au înţeles că Spania trebuie să-şi rezolve problema şomajului", au relatat oficiali ai ministerului spaniol. 

Restricţia nu poate fi impusă decât până în 2014

Chiar şi aşa, odată luată decizia, măsura nu va putea fi impusă dincolo de anul 2014, au menţionat aceleaşi surse, ea dorindu-se a fi una cu efect pe termen scurt, în condiţiile în care Guvernul de la Madrid încearcă orice pentru a reduce şomajul înainte de alegerile generale. În 2014 se împlinesc 7 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, acesta fiind termenul maxim pe care un stat membru UE poate impune restricţii asupra cetăţenilor dintr-un alt stat membru.

URMĂREŞTE pe www.adevărul.es cum îi va afecta pe români această măsură anunţată de autorităţile spaniole

"Se va reveni practic la restricţia aplicată de Spania în 2007 şi 2008. Măsura va fi aplicată doar românilor, nu şi bulgarilor, asta având de-a face cu numărul mare de cetăţeni români din Spania. Probabil, iniţiativa va reuşi reducerea într-o anumită măsură a şomajului. Dar ea nu poate dura decât maxim până în 2014, nefiind exclus să fie 'scoasă' chiar mai devreme, în funcţie de rezultatele acesteia", mai susţin sursele din Ministerul Afacerilor Externe.

Spania ar putea aplica restricţiile de la 1 august

Aceleaşi surse au mai oferit un amănunt important. Odată ce va fi anunţată Bruxelles-ului şi celorlalte state membre, măsura va fi aplicată cât mai curând posibil, ea urmând să intre în vigoare de la 1 august acest an.

Bruxelles-ul a anunţat astăzi că nu a fost notificat cu privire la intenţiile Madridului, dar a precizat că astfel de măsuri nu se pot lua fără permisiunea comisiei şi a statelor membre, în cadrul Consiliului.

URMĂREŞTE pe Adevărul Europa precizările cabinetului comisarului european pentru piaţa muncii, Laszlo Andor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite