E OFICIAL! Bruxelles-ul acceptă restricţiile Spaniei pentru muncitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a unei cereri din partea autorităților spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de a restricționa piața forței de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piața forței de muncă. Spania a fost puternic lovită de criză.

O scădere fără precedent a PIB-ului (-3,9 % între 2008 și 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al șomajului din UE, de peste 20% începând cu luna mai 2010. Creșterea continuă a numărului rezidenților români în Spania și nivelul ridicat al șomajului acestora au avut un impact asupra capacității Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucrători, se arată în motivarea Comisiei Europene (CE) anunţată astăzi.

"Comisia nu acceptă această restricţie fără condiţii. Ea are caracter temporar. Spania va trebui să rapoteze regulat comisiei situaţia de pe piaţa muncii. Comisia îşi rezervă dreptul de a ridica această restricţie în orice moment în care apreciază că ea nu mai este necesară", a precizat, în urmă cu câteva momente Chantal Huges, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Comisia a acceptat pentru prima dată această solicitare fără precedent, dar Bruxelles-ul nu dă undă verde unor asemenea restricţii fără o monitorizare atentă, au mai adăugat oficialii CE:

Comisarul pentru piaţa muncii, Laszlo Andor explică decizia Comisiei Europene: „Această decizie a fost luată din cauza situației foarte specifice a ocupării forței de muncă în Spania. Ca regulă generală, sunt convins că restricționarea liberei circulații a lucrătorilor europeni nu constituie abordarea adecvată a unui nivel ridicat al șomajului. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe crearea de noi oportunități de locuri de muncă".

Spania a convins Comisia Europeană, deşi doar parţial, că piaţa muncii nu mai face faţă atâtor şomeri. Executivul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a argumentat că sistemul nu suportă sosirea cetăţenilor români în ritmul în care aceasta s-a desfăşurat în ultimii ani şi că este necesară limitarea intrării acestora. Bruxelles-ul a permis Madridului să reintroducă, deşi cu unele limitări, permisele de muncă pentru români, care din 2009 se bucură de liber acces pe piaţa muncii din Spania, scrie Publico, citat de adevarul.es.

Comisarul Laszlo Andor: Spania şi România, aveţi fonduri UE să generaţi noi locuri de muncă

"Sper că acest demers va fi limitat, pe cât posibil, în timp și că atitudinea în general pozitivă față de libera circulație în Europa va continua să prevaleze. Voi continua să încurajez Spania să își reformeze piața forței de muncă și să îmbunătățească șansele de angajare pentru tineri și, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilitățile de ocupare a forței de muncă din România. Ambele țări trebuie să folosească mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de muncă într-o manieră mai eficientă", a mai spus Comisarul european pentru piaţa muncii. 

Citeşte pe adevarul.es: Ce-i aşteaptă pe românii din Spania şi ce ar trebui să facă autorităţile

Restricțiile se vor aplica activităților din toate sectoarele și regiunile

Restricțiile nu afectează pe cetățenii români care sunt deja activi pe piața forței de muncă din Spania. Aceste restricții temporare sunt autorizate de Comisia Europeană în contextul actual al situației economice din Spania. Țara se confruntă cu perturbări grave ale pieței forței de muncă, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al șomajului din UE (21 % în iunie 2011, în comparație cu media de 9,4 % în UE și de 9,9 % în zona euro) și cu o redresare economică lentă.

Mai mult, analiza efectuată de Comisie a stabilit că cetățenii români care trăiesc în Spania sunt puternic afectați de șomaj, 30 % dintre aceștia fiind șomeri. În ciuda unei diminuări a numărului resortisanților români care au venit să lucreze în Spania în ultimii ani, afluxul rămâne la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numărul românilor cu reședința permanentă în Spania a crescut de la 388.000 în 1 ianuarie 2006 la 823.000 la 1 ianuarie 2010.

Cine va lua decizia finală

Comisia Europeană va informa mai departe Consiliul cu privire la decizia sa și orice stat membru poate solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei privind suspendarea legislației UE în termen de două săptămâni.

Ce spune legislaţia europeană

Actul de Aderare a României la Uniunea Europeană din 2005 prevede dispoziții tranzitorii pentru libera circulație a persoanelor. Aceasta implică faptul că libera circulație poate fi amânată pentru o perioadă de maxim șapte ani (până la 31 decembrie 2013). Această perioadă este împărțită în trei faze distincte („2 + 3 + 2” ani). Faza actuală, care este cea de-a doua fază, a început la 1 ianuarie 2009 și se va încheia la 31 decembrie 2011.

Cazul specific al măsurii Spaniei

Spania a liberalizat deja accesul la piața forței de muncă pentru lucrătorii români și membrii de familiei acestora, de la începutul celei de-a doua faze, la 1 ianuarie 2009. Prin urmare, Spania nu poate decât să restricționeze accesul lucrătorilor din România prin invocarea așa-numitei „clauze de salvgardare”. Clauza de salvgardare acordă unui stat membru posibilitatea de a reinstitui restricții privind accesul la piața muncii, în cazul în care acesta se confruntă cu perturbări grave ale pieței muncii sau anticipează asemenea situații Spania a invocat „clauza de salvgardare” într-o scrisoare adresată Comisiei Europene la data de 28 iulie 2011. Este pentru prima oară când „clauza de salvgardare” a fost invocată în domeniul liberei circulații a lucrătorilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite