VEZI ce reguli trebuie să respecte România în Pactul EuroPLus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, care a aderat de asemenea la pactul Europlus, va trebui să respecte reguli stricte ale UE pentru coordonarea economică. Acestea constau în patru obiective, care, conform președintelui României, fie deja au început să fie implementate , fie "sunt bune" pentru ţară.

Liderii europeni au convenit la Consiliul European de la Bruxelles asupra unei monitorizări mai atente și unor reguli mai stricte pentru a se asigura că statele membre își păstrează datoriile și deficitele sub control.

Cei patru piloni din Pactul EuroPlus sunt stimularea competitivității, a forței de muncă, sustenabilitatea finanțelor publice și consolidarea stabilității financiare.

1.Stimularea competitivităţii
"Costul muncii în acord cu productivitatea este un efort pe care Guvernul român deja l-a făcut în 2010," a spus Băsescu. Reducerea birocrației, un alt obiectiv al liderilor din zona euro, "este bun pentru România", a mai spus acesta. Îmbunătățirea educației este o nouă măsură a UE se potrivește României: "Noi deja am adoptat o nouă lege care să creeze competențe educaționale" Referitor la dezvoltarea cercetării, Băsescu a spus "nu am făcut încă ce trebuie însă este clar că trebuie să devină o prioritate şi pentru noi".

2. Stimulaţi munca pe termen lung
Stimularea forței de muncă, un alt obiectiv al UE, se reflectă în noul cod al muncii din România, a mai spus Băsescu. Prin prevederile lui, noul cod se încadrează perfect în principiul flexi-securitate promovat de Uniunea Europeană şi cerut pentru următorii zece ani.

3. Sisteme de pensii şi sănătate sustenabile
Sporirea sustenabilității finanțelor publice, o altă măsură UE, înseamnă asigurarea finanţării costurilor cu pensiile și de sănătatea pe termen lung, noi reguli de șomaj, reguli fiscale simplificate, schimbul de bune practici între statele membre și combaterea fraudei și evaziunii fiscale.

4. Mecanism de alertă de criză
Pilonul patru, de consolidare a stabilității financiare, constă în crearea unor mecanisme de alertă timpurie care să avertizeze tendințele unei țări de a intra în criză, plus crearea unui sistem prin care guvernele naționale să poată interveni rapid în astfel de cazuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite