Aprope jumătate dintre europenii nu vor muncitori din afara UE în ciuda îmbătrânirii populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii trebuie să compenseze declinul demografic
Imigranţii trebuie să compenseze declinul demografic

Patru din zece europeni (42%) cred că UE ar trebui să încurajeze migrația forței de muncă din țările din afara UE pentru a face față provocărilor demografice și deficitului de forță de muncă, însă un procent mai mare, 46 %, nu sunt de acord cu această opinie, arată un sondaj Eurobarometru privind atitudinea cetățenilor europeni față de mobilitatea transfrontalieră, de migrație și de securitate.

În 2010, rata medie de ocupare a celor care au venit din afara UE a fost de 58,5 %, față de 68,6 % din totalul populației din acest grup de vârstă.

53% din respondenți consideră că țările UE beneficiază din punct de vedere economic și cultural de pe urma imigrației. În acelaşi timp, 60% din europeni cred că imigranții se pot confrunta cu dificultăți de integrare din cauza discriminărilor.

Mai mult, opt din zece europeni (80 %) consideră că UE ar trebui să sporească asistența acordată statelor membre pentru a gestiona migrația neregulamentară. 78 % cred că cheltuielile legate de gestionarea migrației clandestine ar trebui să fie împărțite între statele membre ale UE.

Schengen și libera circulație

În 2011, au fost eliberate aproximativ 12,7 milioane de vize Schengen, majoritatea în Federația Rusă (40,7%), urmată de Ucraina (8,7%), de China (8,1%) și de Turcia (4,7%).

Potrivit Eurobarometrului, aproape șase din zece respondenți (57 %) sunt de acord că ar trebui să fie mai ușor pentru cetățenii din afara UE să călătorească în UE pentru turism sau afaceri. Posibilitatea de a călători în interiorul UE fără a fi controlați la frontierele interne este importantă pentru 67 % din respondenți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite