Monica Macovei: Anti-mită după model britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei
Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei vrea ca practicile britanice anti-mită să fie preluate în întreaga Uniune Europeană

Europarlamentarul român Monica Macovei susţine aplicarea în întreaga Uniune Europeană a iniţiativei britanice Actul Anti-Mită 2010. În cadrul unei dezbateri pe care a organizat-o miercuri la Parlamentul Euriopean, prilejuită de Ziua Internaţională Anticorupţie, fostul ministru român al Justiţiei a afirmat că dacă un număr cât mai mare de companii vor aplica această strategie, se va crea o solidaritate între cei care respectă bunele practice în afaceri. "Se va crea o alianţă între companiile care vor implementa aceste principii, se va forma automat o alianţă a organizaţiilor comerciale care vor lupta împreună împotriva corupţiei şi a mitei", a spus Monica Macovei.

O "alianţă anti-mită"

Documentul se bazează pe convenţiile Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, însă introduce si nişte termeni noi, cum ar fi: definiţia mitei, delictul "corporatist" şi domeniul de aplicare al legii. Conform noului cod, cei care primesc mită sunt la fel de "vinovati" că şi cei care oferă sau dau mită. Companiile care vor aplica această strategie vor putea sancţiona nu numai cetăţenii britanici, dar şi rezidenţii şi partenerii de afaceri ai acestora, chiar dacă aceştia sunt stabiliţi într-un alt stat.

"Facilitarea unor servicii" la nivel instituţional va fi de asemenea, penalizată, precum şi "cheltuielile excesive şi nejustificate" ale unei organizaţii, cum ar fi costurile companiei pentru cazare şi zboruri oferite partnerilor de afaceri sau "intermediarilor".

Practic, companiile care vor intra în acest program îşi afirmă adeziunea la setul de bune practici în afaceri şi stabilesc modalităţi de control. Un organism specializat al guvernului britanic va controla respectarea normelor şi va decide eventualele sancţiuni, inclusiv pentru partenerii şi colaboratorii firmelor vizate.

Actul Anti-Mită 2010, care va intra în vigoare în aprilie anul viitor, are o valoare de manual de bune practici, şi nu va fi impus prin lege. Însă companiile îl pot aplica în mod invidual, "pentru a îşi îmbunătăţi reputaţia pe piaţa financiară," a declarat în cadrul dezbaterii Roderick Macauley, şeful departamentului anti-corupţie din cadrul ministerului de justiţie britanic.


"Va fi vorba de respectarea unor principii, şi aceste principii pot ajuta companiile să se ferească de pericolele asociate cu mită," a adăugat Macauley.

Monica Macovei a iniţiat dezbaterea în PE pentru a familiariza şi celelalte ţări membre cu acest nou cod, pe care le îndeamnă să urmeze şi ele exemplul britanic. "Poate nu e chiar obişnuit că un român să promoveze un act legislativ britanic în Parlamentul European, însă schimbul de practici nu are naţionalitate, atât timp cât este bun," a spus Macovei.


Afacerile mici şi mijlocii, vizate în mod deosebit

"Lumea corporatista a început să răspundă acestei iniţiative, mai ales pentru că toţi cunosc riscurile corupţiei şi ştiu cât de mult îi poate costa un caz de mită," a spus Brent McDaniel, şeful departamentului de investigaţii anti-mita pentru multinaţionala KPMG din Marea Britanie. "Afacerile de dimensiuni mai mici nu iau în serios riscurile corupţiei, sau în orice caz nu sunt atât de stricte ca şi companiile mulţi-naţionale, însă ar trebui să fie mai atente şi ele, şi partenerii lor de afaceri din afara graniţei britanice," a adaugat McDaniel.

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei, a organizat dezbaterea din Parlamentul European împreună cu Transparency Internaţional, biroul din Bruxelles al organizaţiei internaţionale anti-corupţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite