Vicepreşedinte al Comisiei Europene: Libera circulație în UE e garantată. Deciziile unilaterale ale unor state nu au nicio şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar UE pentru Justiţie, a anunţat astăzi că doar 10% din dosarele deschise în domeniul liberei circulaţii în UE nu au fost soluţionate, acest drept fiind considerat de jumătate din europeni cel mai important avantaj pe care îl oferă UE.

Comisia Europeană arată că la un an de la evenimentele din vara trecută - expulzarea romilor din Franţa - 16 statte membre UE au luat toate măsurile pentru a garanta Bruxelles-ului că respectă prevederile Directivei din 2004 privind libera circulație a persoanelor

Comisarul pentru justiţie a precizat că pentru restul statelor membre, Comisia a inițiat sau are în vedere inițierea procedurii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în temeiul tratatelor UE.

„Doresc să mă asigur că toți cetățenii UE se pot bucura efectiv de dreptul la liberă circulație. Evenimentele care au avut loc vara trecută au reprezentat un semnal de alarmă pentru Europa. Comisia nu va ezita să ia poziție în cazul în care statele membre nu aplică în mod corect acest drept fundamental, în special garanțiile procedurale care protejează cetățenii UE de o expulzare arbitrară sau disproporționată. Mă declar mulțumită că majoritatea statelor membre au transpus integral normele UE în materie de liberă circulație. Sper că celelalte țări vor face același lucru cât mai repede", a declarat vicepreședintele Viviane Reding.

În perioade dificile din punct de vedere economic, unele state membre pot fi tentate să ia măsuri discriminatorii care îi afectează pe cetățenii UE sau pe membrii familiilor acestora. "Directiva UE privind libera circulație a persoanelor oferă însă suficiente garanții pentru a garanta faptul că exercitarea de către cetățeni a dreptului lor la liberă circulație nu reprezintă o povară disproporționată pentru bugetul unui stat membru. Astfel, acțiunile naționale unilaterale în acest domeniu nu își au locul", mai arată comisia.

Cum se aplică Directiva UE privind libera circulație

Până la sfârșitul anului 2010, Portugalia și Finlanda au răspuns preocupărilor Comisiei fie prin dialog bilateral şi au clarificat problemele semnalate, fie prin adoptarea de legi care asigură conformitatea cu dispozițiile directivei.

14 state membre (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, România, Slovacia și Slovenia) au prezentat între timp proiecte de modificări legislative, inclusiv calendare precise pentru adoptarea și intrarea în vigoare rapidă a acestora, pentru a asigura respectarea directivei.

Comisia examinează în prezent aceste documente, dar și detaliile măsurilor pe care Danemarca și Țările de Jos le-au prevăzut sau le-au adoptat recent pentru a asigura conformitatea deplină cu legislația UE.

În ceea ce privește problemele rămase nerezolvate cu celelalte state membre, au fost demarate proceduri în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în perioada martie - iunie 2011 împotriva Austriei, Ciprului, Republicii Cehe, Germaniei, Maltei, Lituaniei, Spaniei, Suediei, Poloniei și Regatului Unit. Situația liberei circulații în Belgia este, în prezent, analizată de către Comisie.

Principalele problemele legate de transpunerea și punerea în aplicare incompletă sau incorectă se referă: intrarea și șederea membrilor de familie, inclusiv a partenerilor; eliberarea vizelor și a permiselor de ședere pentru membrii de familie ai imigranţilor din țări terțe și garanțiile împotriva expulzărilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite