Ungaria anunţă modificări la legea media. Comisia Europeană: vorbim după ce analizăm propunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul maghiar a răspuns ieri seară scrisorii comisarului Kroes care cerea "clarificări" asupra legii media din Ungaria. Comisia Europeană: "Ungaria face toate eforturile necesare, aşa cum a promis, să modifice legea media".

"Ungaria ne-a comunicat proiectele de modificare a legii mass-media printr-o scrisoare pe care am primit-o ieri seară," a confirmat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt pentru agenda digitală.

Momentan, CE se află în stadiul de "discuţii", pentru analizarea scrisorii fiind necesare serviciile a mai multor avocaţi şi experţi, împărţiţi în două grupuri de examinare diferite.

În scrisoare, guvernul maghiar răspunde celor trei întrebări principale ale comisarului Kroes adresate în scrisoarea trimisă de aceasta pe 21 ianuarie. Comisia nu este încă sigură dacă răspunsul Ungariei este satisfăcător sau legea mass-media maghiară trebuie să suporte mult mai multe modificări pentru a se putea încadra în legislaţia UE.

"Nu pot să vă spun în mai puţin de 12 ore de la primirea scrisorii dacă modificările satisfac pe deplin ce a cerut Neelie Kroes în scrisoarea adresată guvernului maghiar," a spus Todd.

Avocaţii şi restul experţilor din cele două grupuri examinatoare vor decide, după o analiză consistentă a răspunsului Ungariei, dacă măsurile luate de aceasta sunt suficiente, satisfăcătoare şi în conformitate cu legile UE, a spus Comisia.

O responsabilitate strict naţională
Legea mass-media este o responsabilitate care ţine strict de legislaţia naţională şi nu poate fi impusă prin mecanisme europene. "În ciuda propunerii Comisiei Europene şi aprobării acesteia de către Parlamentul European prin care se cerea înfiinţarea unor legi de libertate a mass-media, nu există nici un sistem de măsurare a independenţei media din statele membre, pentru că propunerea a fost respinsă cu vehemenţă chiar de către statele membre în cadrul consiliului," a spus Todd.

Cum va fi sancţionată Ungaria
"Să vorbim acum despre ce sancţiuni vom aplica guvernului maghiar dacă legea media nu este în conformitatea cu legislaţia UE e ca şi cum am vrea dinadins să dăm peste cap ordinea firească lucrurilor," a spus Todd. Comisia Europeană consideră că ar fi prematur să ameninţe Ungaria cu amenzi sau sancţiuni din moment ce aceasta a arătat "mult interes" în a colabora cu institutiiile europene. "Ungaria face toate eforturile necesare, aşa cum a promis, pentru a a se asigura că legea media respectă regulamentul UE," a Todd.

Comisia Europeană cere trei clarificări
Prim-ministrul maghiar Viktor Orbán a spus la începutul lunii ianuarie că este dispus să modifice legea media în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene. Ca răspuns, pe 21 ianuarie, Neelie Kroes, comisarul pentru agenda digitală, sub responsabilitatea căreia se află şi mass-media europeană, a trimis guvernului maghiar o scrisoare oficială în care cerea clarificări cu privire la anumite aspecte ale legii din Ungaria.

Kroes a avut trei întrebări principale, şi anume ce înseamnă obligaţia mass-mediei din Ungaria să reporteze "într-un mod echilibrat", de ce este necesară restricţia împotriva a diverse tipuri de media din alte ţări care vor să ofere serviciile lor poporului maghiar şi de ce există o limitare re-transmisiilor audio-vizuale din alte ţări care "pot fi considerate dăunătoare copiilor sub 18 ani" sau "prea violente".

Kroes a descris decizia de extindere a obligaţiei de înregistrare pentru toate companiile sau furnizorii de servicii media ca fiind "disproportionată", aceasta restricţionând, fără justificare, drepturile fundamentale de exprimare liberă şi de acces la informaţii.

Guvernul maghiar, prin scrisoarea trimisă ieri, încearcă să demonstreze că legea media din Ungaria îndeplineşte toate criteriile UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite