Ministrul mediului la Bruxelles: Ce se întâmplă în Japonia este un semnal de alarmă pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Borbély László
Ministrul Mediului, Borbély László

Calamnitățile din Japonia, sunt, pentru România, spune ministrul mediului László Borbély, "un semnal de alarmă". Birocrația excesivă împiedică primăriile și ministerul să consolideze clădirile vizate pentru seisme din București.

"Situația din Japonia trebuie analizată și din punct de vedere al mediului," a spus astăzi László Borbély, Ministerul Mediului și Pădurilor, după întâlnirea miniștrilor mediului din UE la Bruxelles.

"Pentru că este vorba de centrale nucleare, nu putem sta impasibili," a avertizat Borbély, care a răspuns în cadrul consiliului de miniștrii ai mediului din toate țările UE de astăzi de pe o poziție de expert, susține acesta: "Eu am răspuns ca secretar de stat și ministru al dezvoltării timp de 8 ani". Acesta a fost din 2007 până în decembrie 2008 ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor și între 1996 și 2000 secretar de stat în ministerul transporturilor publice si amenajării teritoriului.

Calamnitățile din Japonia, sunt, pentru România, spune Borbély, "un semnal de alarmă că trebuie să facem mai mult".

"Ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult"

Acesta a atras atenția asupra faptului că în ultimii 20 de ani, numai 14 clădiri din cele 120 de cel puțin patru etaje construite înainte de 1940 în capitală au fost consolidate, deși toate sunt vizate seismelor.

"Sunt foarte familiarizat cu ceea ce înseamnă cutremurele. Mai ales că România este într-o zonă seismică, pe noi ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult faptul că și în momentul actual avem în București peste 120 de clădiri mai înalte de patru etaje, construite înainte de 1940 și nu am fost în stare să consolidăm decât 14 dintre ele în ultimii 20 de ani," a spus Borbély.

Consolidarea înceată se întâmplă în ciuda legislației existente "extraordinar de avantajoase" pentru proprietari. Conform ministrului mediului, cetățenii care câștigă sub salariul mediu "nu trebuie să plătească un leu" pentru a-și întări structura caselor, iar cei care câștigă peste salariul mediu pot face un împrumut la Banca Comercială Română pe 25 de ani, fără niciun fel de dobândă. "Acum poate să intervină primăria și fără acceptul proprietarillor, pentru că este o problemă de urgență", spune Borbély, "deci iată că sunt bani de la bugetul de stat pentru plata consolidărilor."

O explicație pentru ritmul încet al consolidărilor, conform ministrului, este birocrația exagerată. "Eu am avut probleme extraordinar de mari în ceea ce privește pregătirea documentațiilor și mai ales primăria generală și primăriile de sector care răspund de acest domeniu," a mai spus Borbély.

Conform ministrului român al mediului, UE nu a discutat încă detalii legate de situația din Japonia, însă în următoarea perioadă, spune acesta, vor exista o serie de evenimente legate de felul în care îi afectează pe europeni dezastrele naturale din Japonia. "Și consiliul și președinția și comisia trebuie să-și armonizeze punctul de vedere. Se vor discuta atat aspecte energetice cat si aspecte de mediu care sunt importante pentru siguranța cetățenilor și siguranța mediului". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite