Poliţişti români la paza graniţei dintre Africa de Nord şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trimite doi experţi în Italia pentru cei 5,000 tunisieni ajunşi pe barcă în Lampedusa.

30 de experţi naţionali din 12 state membre vor întâmpina cei peste 5,000 de tunisieni din Lampedusa care au ajuns cu bărcile pe malul insulei Lampedusa, cel mai apropiat punct de frontieră dintre Africa de Nord şi Italia. Ajutorul vine după ce Italia a contactat pe 15 februarie Frontex, agenţia UE de gestionare a frontierelor, care a lansat ieri (20 februarie) o operaţiune cu numele de cod "Hermes".

Experţii care vor efectua controlul la frontieră au fost trimişi din 12 state membre, şi anume Italia, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Suedia, Elveţia şi Spania. ajută

România ajută Italia
România a trimis doi experţi, cel mai probabil poliţişti, conform Frontex, care vor identifica imigranţii şi îi vor ajuta să obţină acte temporare, vor lua interviuri şi vor face investigaţii pentru a detecta reţelele de contrabandă care au facilitat emigrarea celor 5,000 de tunisieni.

Oficiul european de poliţie Europol participă, de asemenea, la operaţiunea Hermes, pentru a identifica traficanţii de persoane şi alţi infractori.

"Pentru astfel de acţiuni, este nevoie de o reţea cu bani care să faciliteze transportul oamenilor, iar poliţiştii şi vameşii statelor membre sunt aici pentru identifica această reţea," a spus Frontex pentru Adevărul Europa.

Conform estimărilor Frontex, bugetul pentru operaţiunea €œHermes se ridică la 2 milioane de euro până acum. "€œDacă va fi necesar, vom investi mai mult, în funcţie de resurse," a spus Cercone. . În 2011, Italia a primit numai pentru asistenţă în programul de imigranţi 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

Libia mai aşteaptă
"€œSuntem pregătiţi să extindem operaţiunea Hermes dacă este nevoie," a spus Cercone. Comisia Europeană nu poate trimite ajutoare pentru un scenariu în care mii de libieni ar fugi din ţara spre continentul european pentru a cere azil. Ajutorul poate veni doar în momentul în care s-a declasat starea de urgenţă, spune Comisia. Frontex reacţionează doar în momentul în care un stat membru cere ajutor, cum a fost în cazul Italiei.

"€œSituaţia este îngrijorătoare, ne pregătim şi încercăm să înţelegem ce se întâmplă în Africa de Nord, însă este pur şi simplu imposibil să ştim ce se va întâmpla în acest stadiu. Facem tot ce ne stă în putinţă," a spus Cercone. Frontex monitorizează acum situaţia în întreaga zonă şi în caz de urgenţă, are echipaje pregătite să intervină la graniţa cu Libia. 

Nu există ajutor umanitar pentru Libia momentan
Există mai multe organizaţii de ajutor umanitar în Libia, printre care şi Crucea Roşie, însă Comisia consideră că niciuna nu este nevoită să reacţioneze la situaţia locală deocamdată. "œImportanţa actorilor umanitari nu este deocamdată importantă, noi monitorizăm foarte atent situaţia. Deocamdată nu s-a declarat criză umanitară, dar de îndată ce se va declanşa această alarmă, vom reacţiona," a spus Comisia Europeană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite