Raportul pe justiţie al României va fi din nou critic. Negocieri puternice pentru punctele cheie care influenţează decizia pe Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul raport pe justiţie al Comisiei Europene pentru România va fi din nou unul critic, va face trimitere la funcţionarea defectuoasă a unor instituţii din sistemul judiciar românesc şi va pune presiune pe implementarea legislaţiei noi, au declarat surse diplomatice care au caracterizat evaluarea aşteptată săptămâna viitoare ca fiind una „de maturitate".

Comisia Europeană va anunţa miercuri, 20 iulie, progresele României şi Bulgariei aflate sub monitorizare în cadrul aşa numitului Mecanism de Verificare şi Cooperare în Justiţie(MCV).

Raportul preliminar este acum în dezbaterea autorităţilor naţionale care au schimburi de opinii pe tema conţinutului acestuia cu experţii Comisiei Europene.

Raportul pe justiţie privind România din această vară este extrem de important pentru o viitoare decizie legată de aderarea la Schengen, după ce Franţa, Olanda şi Germania au cerut, luna trecută, la Consiliul JAI de la Luxembourg să vadă mai întâi progresele în domeniul reformei judiciare pentru ca abia apoi să ia o decizie privind controlul la graniţe.

Comisia Europeană a susţinut oficial că nu trebuie făcută nicio legătură între condiţiile pentru aderarea la Schengen şi monitorizarea pe justiţie a României şi Bulgariei. În fapt, statele membre au ţinut cont de acest lucru.

Pentru raportul din această vară, partea română insistă, pe ultima sută de metri, pe toate căile politice şi diplomatice, pe eliminarea din varianta finală a raportului a oricărei critici legate de instituţiile sau aspectele judiciare care ar putea influenţa aderarea la Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite