Ce va afla Titus Corlăţean de la Bruxelles despre viitorul raport pe justiţie al României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Noul ministru al justiţiei Titus Corlăţean va afla luni, la Bruxelles, care sunt şansele unui raport pozitiv pe justiţie la începutul acestei veri, sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verficare (MCV) în justiţie, rezultat de care, teoretic şi oficial, depinde şi aderarea parţială a României la Schengen în septembrie.

Corlăţean se întâlneşte luni dimineaţă cu Viviane Reding, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale si cetăţenie, cu Catherine Day, secretar General al Comisiei Europene şi cu Stefano Manservisi, director general DG Afaceri Interne.

Scopul vizitei: prezentarea priorităţilor Guvernului României cu relevanţă pentru MCV, precum şi prezentarea ultimelor progrese înregistrate în domeniul justiţiei. Departamentele subordonate Secretarului General cele sunt responsabile cu întocmirea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi de dialogul cu autorităţile române pe această temă.

Autorităţile de la Bruxelles au aflat şi pe 8 martie priorităţile pe justiţie ale Guvernului MRU al României, atunci când ministrul de externe în cabinetului Ungureanu, Cristian Diaconescu, a fost şi el la Catherine Day. A ieşit avansând speranţa "încetării MCV" nuanţată cu varianta înlocuirii acestui mecanism „cu o altă formulă" „Pe actualul sistem, am suficiente argumente să cred destul de serios că, într-adevăr, va fi ultimul raport pe actualul MCV", a declarat Diaconescu. El a vorbit însă de un alt „viitor proiect" aflat în acest moment în stadiul de discuţii şi care ar putea înlocui MCV-ul, dar care să se refere strict la garanţia că reformele în justiţie ale României au un caracter „ireversibil", dar care să nu mai poată fi folosit ca „instrument politic în alte domenii".

Încetarea MCV? Prematur să vorbim despre asta! Barroso, martie 2012

Speranţele încetării monitorizării pe justiţie au fost mai temperate după ce fostul premier Mihai Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu şeful Executivul de la Bruxelles. Comisia Europeană intenţionează, întradevăr, să facă, odată cu raportul din această vară o evaluare totată a mecanismului şi, implicit, a progreselor făcute de România şi Bulgaria de la aderarea la UE. Este însă prematur să vorbim despre încheierea MCV, a anunţat şeful Comisiei Europene.

"E prematur să vorbim despre înlocuirea sau terminarea MCV. Reformele sistemului judiciar trebuie să fie sustenabile şi ireversibile. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci şi de cel al Parlamentului şi al sistemului judiciar", a precizat Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Prietenia social democrată din PE, destul de rezervată pe MCV

Nici măcar curtoazia şi "prietenia" social democrată a lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, pentru Victor Ponta şi "deplina încredere" pentru "Titus" exprimată de social democratul german când l-a primit pe noul premier al României la Bruxelles, nu au putut însă să anticipeze un raport mai bun pe justiţie în vara acestui an şi cu atât mai puţin încetarea MCV.

Ce ar putea însă să găsească România în viitorul raport pe justiţie este un capitol consistent cu date şi fapte legate de lipsa sancţiunilor în cazul depistării neregulilor legate de cheltuirea fondurilor europene. La precedentul raportul cel interimar, experţi ai Comisiei Europene au precizat că următoarea evaluare va fi "mai consistentă" pe marginea acestui subiect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite