UPDATE Avertisment pe justiţie: Se prescriu faptele de corupţie/ Baconschi: Raportul CE va fi unul "progresiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolul prescrierii faptelor în cazurile de mare corupţie şi confiscarea averilor sunt marile îngrijorări din raportul pe justiţie, afirmă, pentru Adevărul Europa, diplomați europeni.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat astăzi (18 iulie) la Bruxelles că anticipează  „un raport progresiv care să arate că etapa de ajustări instituţionale şi legislative e deja parcursă”. „Accentul cade pe implementare. Ne aşteptăm să fie menţionate aspectele în care s-au înregistrat progrese. Tot ce apare până acum sunt versiuni. Documentul este încă în discuţie”, a spus Baconschi.

Raportul privind reformele justiției din România, care va fi publicat miercuri (20 iulie) de către Comisia Europeană, va include 19 recomandări adresate Bucureștiului, potrivit unor diplomați europeni.  Acest număr se poate, însă, schimba și în cursul zilei de astăzi, au confirmat sursele. 

"Suntem într-un dialog intens cu Comisia, în timpul căruia se fac și acum modificări," a spus astăzi (18 iulie) ministrul român de externe, Teodor Baconschi, după consiliile de afaceri externe și generale din Bruxelles. "Documentele sunt nefinalizate," afirmă Baconschi, "iar publicarea acestor versiuni care au apărut nu servește cauzei." 

Confiscarea averilor

Confiscarea averilor persoanelor condamnate este unul dintre cele mai importante puncte din raportul de vara aceasta, conform RFI.  Va fi menţionat şi rolul activ al Agenţiei Naţionale de Integritate, cu menţiunea că acţiunile ANI nu sunt însă confirmate de instanţe, mai spune RFI.

Cabinetele comisarilor discută chiar acum forma finală a raportului pe justiție. Aceasta nu este încă definitivă, iar astăzi, în timpul întâlnirilor, sunt posibile noi modificări, au confirmat, pentru Adevărul Europa, surse comunitare.  

Există un interes puternic al autorităților de la București în a prezenta părțile din raport care pun într-o lumină favorabilă activitatea și schimbările din sistemul judiciar, spun surse apropiate negocierilor pe varianta finală a raportului. 

Accentul cade pe implementare

În raportul pe justiție care va fi publicat miercuri (21 iulie), "accentul, în cooperarea dintre Comisie și România este pus pe implementare," a spus luni (18 iulie) Baconschi. 

România a făcut progrese în ultimul an, urmând recomandările Comisiei de vara trecută, a mai spus acesta. "Trebuie să așteptăm cu calm și încredere publicarea raportului final," adaugă ministrul de externe. 

Recomandările din noul raport sunt formulate pe baza celor patru criterii incluse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru justiţie şi ar trebui puse în practică înainte de următorul raport, cel din vara lui 2012, conform RFI.

Raportul pe justiţie privind România din această vară este extrem de important pentru o viitoare decizie legată de aderarea la Schengen, după ce Franţa, Olanda şi Germania au cerut, luna trecută, la Consiliul JAI de la Luxembourg să vadă mai întâi progresele în domeniul reformei judiciare pentru ca abia apoi să ia o decizie privind controlul la graniţe.

Comisia Europeană a susţinut oficial că nu trebuie făcută nicio legătură între condiţiile pentru aderarea la Schengen şi monitorizarea pe justiţie a României şi Bulgariei. În fapt, statele membre au ţinut cont de acest lucru.

Pentru raportul din această vară, partea română insistă, pe ultima sută de metri, pe toate căile politice şi diplomatice, pe eliminarea din varianta finală a raportului a oricărei critici legate de instituţiile sau aspectele judiciare care ar putea influenţa aderarea la Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite