Euro-topics: Unde să lucrezi, în sectorul privat, la statul român sau la UE?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile Uniunii Europene scot la concurs circa 300 de locuri pentru funcţionari care ar urma să servească interesele celor 500 de milioane de cetăţeni europeni. Aceasta este cea de-a doua campanie anuală de recrutare a UE şi are reguli mult mai permisive decât prima.

De această dată, candidaţii pot susţine examenele în limba maternă. În plus, se pot înscrie la concurs şi studenţi din anii terminali. Perioada de înscriere se încheie la 14 aprilie, mai multe amănunte putând fi aflate de pe pagina de internet a Oficiului European pentru Selecţia Personalului           (EPSO).

Dar de ce Uniunea Europeană se gândeşte să se adreze şi studenţilor din anii terminali? Simplu: pentru a putea concura cu principalii angajatori din sectorul privat.

Responsabilii români care vorbesc astăzi despre reforma statului ar fi bine să ia aminte.

Nu poţi vorbi despre instituţii publice eficiente fără personal de calitate. Iar recrutarea este, bineînţeles, esenţială. Logica reducerilor permanente de salarii şi a veniturilor mici care, chipurile, ar însemna grija pentru banul public, se dovedeşte falimentară pe termen mediu şi lung.

Instituţiile publice trebuie să fie capabile să se lupte cu sectorul privat pentru atragerea celor mai capabili angajaţi. Bineînţeles, în sectorul privat se va câştiga întotdeauna mai bine decât în cel public - dacă lucrurile ar sta invers, ar fi cea mai bună dovadă a unui stat mafiotizat.

Orice tânăr ar trebui poată alege: se avântă în sectorul privat, mai bănos dar mai puţin sigur sau optează pentru o carieră în sectorul public, cu salarii mai mici dar cu un grad mai ridicat de stabilitate.

Însă un sector public în care angajaţii nu au asigurate venituri decente şi posibilitatea unei cariere de succes va fi, din start, unul ineficient şi corupt. Iar aceasta se va răsfrânge, mai devreme sau mai târziu - în general, mai devreme - asupra sectorului privat.

Revenind la responsabilii statului roman: până acum, au tăiat de la toţi câte puţin, numind asta reformă. Nu au reorganizat structurile statului şi, mai rău, nu au schimbat metodele învechite sau clientelare de recrutare a personalului. Dacă astfel statul nu va deveni unul mai performant, în pofida retoricii politice, să nu se mire!

Uniunea Europeană le dă un exemplu de bună practică, dar e greu de crezut că îl vor urma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite