UPDATE Mario Draghi este noul președinte al Băncii Centrale Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italianul Mario Draghi va deveni, din noiembrie 2011, noul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), după ce poziția sa a primit un vot favorabil joi (23 iunie) la Bruxelles din partea eurodeputaților și avizul pozitiv al Consiliului European astăzi (24 iunie).

Draghi, singurul candidat pentru acest post, îl va înlocui pe francezul Jean-Claude Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE expiră la 31 octombrie 2011.

"Sunt deosebit de încântat că Parlamentul European l-a confirmat pe Mario Draghi ca viitorul președinte al Băncii Centrale Europene. În aceste vremuri economice dificile, este reconfortant să știi că zona euro se va afla în mâini sigure și aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumnealui," a spus președintele Parlamentului European Jerzy Buzek.

Draghi, până acum guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, va prelua postul de șef al BCE de pe 1 noiembrie până pe 31 octombrie 2019. 

Liderii europeni au căzut de acord asupra noului președinte al BCE după ce Franța a fost mulțumită că i s-au respectat condițiile, și anume al doilea italian din bordul executiv al Băncii să fie înlocuit cu un francez. Astfel, Lorenzo Bini Smaghi, membru al bordului executiv al BCE, va trebui să-și părăsească postul până în noiembrie 2011. 

Draghi își asigurase, însă, din timp, sprijinul crucial al Franței și Germaniei.

Nicholas Sarkozy a declarat că-l va susține pe Draghi încă din aprilie (2011), în timpul unei întâlniri cu premierul italian Silvio Berlusconi.

"Îl vom sprijini nu pentru că este italian, ci pentru că este un om de calitate. Și ar fi un semnal bun pentru Italia, care ar putea să abibă îndoieli în legătură cu rolul și poziția sa în structura Europei," a spus Sarkozy.

Germania a semnalat și ea, în mai (2011) că sprijină candidatura lui Draghi la postul de președinte al BCE. Angela Merkel, cel mai important pion de pe scena țărilor din zona euro, a spus că Draghi este "o persoană cu experiență".

"Îl cunosc pe Mario Draghi," a spus Merkel, "este foarte interesant și are multă experiență. Gândește pe aceeași linie cu politica noastră economică solidă, și cultura stabilității. Germania ar putea sa-i susțină candidatura la postul de președinte al BCE."

Draghi, 64 de ani, din Roma, Italia, a fost numit guvernator al Băncii Centrale a Italiei în decembrie 2005, devenind astfel membru al Consiliului general al BCE şi al Consiliului guvernatorilor BCE.

Înainte de a ocupa această funcție, el a fost vicepreşedinte şi director executiv al cunoscutei corporații de investiții financiare Goldman Sachs International (2002-2005), iar în 2006 a fost ales ca preşedinte al Consiliului pentru stabilitate financiară.

Între 1984 şi 1990, Draghi a fost director executiv al Băncii Mondiale, iar în anul 1993, a fost numit preşedinte al Comitetului pentru privatizare din Italia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite