România are cei mai puţini licenţiaţi din UE, dar consumă pentru ei mai mult decât Franţa şi Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai bravi studenți vor avea anul acesta mai mulți bani de buzunar
Cei mai bravi studenți vor avea anul acesta mai mulți bani de buzunar

România are forţa de muncă cea mai puţin calificată la nivel superior din UE, doar 14% dintre cetăţenii cu vârste între 25 şi 65 de ani având studii superioare, faţă de 28%, media europeană.

Tot România are însă una din cele mai mari cheltuieli din UE, alocând pentru învăţământul superior, procent din PIB şi cheltuieli indirecte, mai mult decât ţări precum Olanda, Belgia şi chiar Franţa.

Comisia Europeană a anunţat că are noi obiective pentru populaţia statelor membre cu studii superioare şi a fixat target pentru fiecare ţară care trebuie să ajungă la anumite cifre până în 2020. România va trebui să recupereze pentru că, potrivit datelor Bruxelles-ului este pe ultimele locuri. Cel mai scăzut este procentul tinerilor licenţiaţi (18%) cu vârste între 30 şi 34 de ani unde România este pe ultimul loc, arată statisticile Bruxelles-ului. La nivelul UE procentul este de 34% ţara cu populaţia cea mai numeroasă în privinţa calificărilor superioare fiind Danemarca (47%) unde dealtfel pentru învăţământul superior nu se percep taxe.

România este pe penultimul loc în UE în privinţa procentului populaţiei apte de muncă şi care are studii superioare. Doar 14% dintre românii cu vârste între 25 şi 65 de ani au diplomă de licenţă faţă de 26% media europeană. Previziunile economice la nivelul Uniunii Europene arată că în următorii 10 ani cel o treime din joburile din statele member vor cere studii superioare. Procentul europenilor cu pregătire superioară rămâne însă în urma celui din Statele Unite unde 41% din cetăţeni au licenţă şi este la jumătate faţă de cel din Japonia şi Canada unde jumătate din populaţie a terminat o universitate.

Americanii dau dublu faţă de UE

Comisia Europeană apreciază că alocarea unor sume consistente sunt o condiţie pentru învăţământul superior şi arată că diferenţele de bugete alocate educaţiei în Europa sunt foarte mari. În timp ce Danemarca alocă 2,3% din PIB acestui domeniu, în Slovacia ponderea acestei cheltuieli este de 1,1%. Chiar şi aşa, UE rămâne din nou în urma Statelor Unite ale Americii care au investit în educaţie 2,7% din PIB (la nivelul anului 2008) faţă de 1,3% , media în UE. În iulie, Comisia a cerut, pentru următorul buget al UE (2014-2020) majorări substanțiale pentru educație, formare profesională și tineret (+73 %), precum și pentru cercetare (+46 %). De asemenea, şi-a propus ca până în 2020, cel puţin 40% din tinerii din statele membre UE să aibă studii superioare.

Uniunea Europeană are aproximativ 4 000 de universități și alte instituții de învățământ superior și peste 19 milioane de studenți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite