Amendă de 300.000 de euro pe zi pentru Germania pentru legea privind păstrarea datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Providerii de internet trebuie sa stocheze datele legate de trafic si localizare
Providerii de internet trebuie sa stocheze datele legate de trafic si localizare

Comisia Europeană a cerut astăzi Curţii Europeane de Justiţie să impună sancţiuni financiare de peste 300.000 de euro pe zi Germaniei pentru că nu a transpus în legislaţia naţională Directiva UE privind păstrarea datelor.

Această legele impune companiilor de telefonie şi furnizorii de servicii de internet să stocheze datele despre trafic şi localizare. Întârzierile în transpunerea directivei în legislaţia naţională pot avea efecte negative pentru piaţa internă de comunicaţii electronice şi pentru capacitatea autorităţilor de poliţie şi de justiţie pentru a detecta, investiga şi urmări acţiuni infracţionale ori criminale grave.

Legislaţia naţională germană de transpunere a directivei a fost anulată de către Curtea Constituţională Federală a Germaniei la 2 martie 2010. Germania a primit o perioadă considerabilă de timp pentru a transpune directiva UE în legislaţia naţională. Cu toate acestea, chiar dacă nici una dintre concluziile instanţelor de judecată nu exlud transpunerea completă a directivei într-un mod care respectă Constituţia naţională, nici o nouă legislaţie nu a fost adoptată de atunci.

În octombrie 2011, Comisia a trimis un aviz motivat în Germania cere autorităţilor să remedieze această încălcare a legislaţiei UE. La 26 martie 2012, Comisia a avertizat că va cere Curţii să impună amenzi. Nici în urma acestor avertismente autorităţile germane nu au indicat modul în care vor adopta o nouă legislaţie în conformitate cu directiva UE. 

Prin urmare, Comisia a decis să aducă acest caz în faţa Curţii Europene de Justiţie şi propune impunerea  unei penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.  Comisia propune Curţii să ceară Germaniei plata unei amenzi zilnice de 315. 036,54 euro.

Astăzi, Comisia a decis, de asemenea, să încheie procedura împotriva Austriei, care a notificat toate măsurile de transpunere a directivei în totalitate, şi să retragă parţial avertismentele împotriva Suediei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite