AVERTISMENT al Comisiei Europene pe achiziţii publice: nereguli la un contract de 110 milioane de euro în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a cerut României să respectele normele UE privind achizţiile publice în cazul unui contract atribuit de Primăria Sectorului 3 Bucureşti care a fost atribuit sub forma unui "acord cadrul", pe patru ani. Valoarea contractului este de 110  milioane de euro.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, Primăria Sectorului 3 nu a acordat candidaţilor un termen suficient pentru pregătirea ofertelor. Mai mult, aceeaşi instituţie a modificat, în cursul procedurii pentru acordarea contractului, mai multe "elemente obligatorii din anunţul de participare", printre care criteriile de selecţie fără să publice aceste modificări în Jurnalul Oficial al UE. Modificările au fost publicate doar la nivel naţional. 

Comisia estimează că primăria de sector nu a putut efectua o evaluare obiectivă a ofertelor. Contractul a fost atribuit unui candidat a cărui ofertă conținea numeroase nereguli în ceea ce privește prețurile și termenele propuse. În opinia Comisiei, explicațiile suplimentare furnizate de ofertantul care a câștigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor menționate.

Din aceste motive, Comisia consideră că România a încălcat normele europene în materie de achiziții publice. Solicitarea adresată României de către Comisie ia forma unui aviz motivat - a doua fază în cadrul procedurii UE în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

În cazul în care România nu ia măsurile necesare pentru a se conforma normelor UE aplicabile în materie de achiziții publice în termen de două luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Conform estimărilor, contractele de achiziții publice încheiate în ansamblul Uniunii Europene reprezintă aproximativ 18% din PIB-ul UE. Procedurile deschise și transparente de atribuire a contractelor, impuse de normele UE în materie de achiziții publice, stimulează concurența, oferă o protecție mai bună împotriva corupției și permit contribuabililor să beneficieze de servicii mai eficace și de un raport calitate-preț favorabil.

Modificarea termenilor și a condițiilor esențiale în cadrul unei proceduri de achiziții publice fără a da ofertanților posibilitatea de a concura pentru atribuirea contractului riscă să afecteze grav concurența, să descurajeze noii ofertanți și să ducă la risipirea banilor contribuabililor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite