Cine ia banii europeni pe 2010 pentru marile proiecte de infrastructură ale UE
0Comisia Europeană a anunţat astăzi câştigătorii finanţărilor pentru proictele considerate "vitale" pentru infrastructura UE. Fondul pentru 2010 a fost de 170 de milioane de euro.
Proiecte din 23 ţări membre vor primi fonduri, mai puţin lucrările din patru state printre care şi România. Cele 170 de milioane de euro provin din fondurile pentru rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T): construirea și modernizarea unor infrastructuri vitale din întreaga Uniune Europeană.
Aceste granturi, acordate în urma cererilor de propuneri anuale și multianuale pentru 2010, vor ajuta statele membre să construiască legăturile de infrastructură care lipsesc, să înlăture blocajele și să crească siguranța și securitatea transporturilor. Proiectele finanţate mizează pe creșterea sustenabilității transporturilor, interconectarea mai multor moduri de transport și pe sprijinirea parteneriatelor public-private.
„Decizia de astăzi dă undă verde unei cofinanțări în valoare de 170 de milioane de euro destinată unor proiecte-cheie privind infrastructura, cu valoare adăugată la nivel european. Printre acestea se numără proiecte în domenii precum autostrăzile maritime și serviciile de informații fluviale care se adaugă proiecte ce pregătesc viitoarele priorități în materie de transporturi: ecologizarea transporturilor, realizarea legăturii dintre estul și vestul Europei și sprijinirea aparteneriatelor public-private", a declarat comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei și responsabil cu sectorul transporturilor
Pe parcursul lui 2010, 51 de proiecte cu participarea a 24 de state membre au fost selecționate pentru a primi finanțare ca parte a trei cereri de propuneri distincte.
De exemplu, Austria, Belgia, Luxembourg, Danemarca, Olanda şi Spania vor beneficia fiecare de finanţări de 4.9 milioane de euro pentru ecologizarea infrastructurii destinată vehiculelor electrice. Unele ţări vor primi fonduri pentru studii de dezvoltare a unor autostrăzi maritime, în timp ce altele pentru modernizarea unor porturi sau a unor terminale pentru transportul de marfă.
Programul de lucru multianual pentru 2010 a vizat finanțarea celor mai importante priorități ale rețelei TEN-T și s-a axat pe trei domenii:
- autostrăzi maritime care oferă alternative viabile la drumurile congestionate prin transferarea transportului de marfă pe rutele maritime - finanțare în valoare de 84,9 milioane de euro.
- servicii de informații fluviale care vizează infrastructura de management al traficului în cadrul rețelei de căi navigabile interioare - finanțare în valoare de 7,1 milioane de euro.
- sisteme de management al traficului aerian și blocuri funcționale de spațiu aerian - finanțare în valoare de 20,5 milioane de euro