UPDATE România intră la atac pe viitorul bugetul al UE: Orban are 12 aliaţi pentru un buget mare din fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că legislaţia privind accesarea fondurilor europene trebuie urgent revizuită
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că legislaţia privind accesarea fondurilor europene trebuie urgent revizuită

România a lansat astăzi, în Consiliul pentru Afaceri Generale în care statele membre discută regulile şi sumele din viitorul buget al UE (2014-2020), grupul "prietenii politicii de coeziune" la care alte 12 ţări UE au subscris şi care susţine sume cel puţin la fel de mari destinate politicii de coeziune şi agriculturii.

Care este acum ecuaţia negocierilor pentru viitorul buget al UE? Comisia Europeană a venit în iunie anul trecut cu o propunere de buget pentru viitorii 7 ani şi cere o creştere a acestuia. Statele membre bogate - care dau la UE sume mai mari decât cele pe care le primesc - se opun şi susţin că, pe timp de criză, când toate guvernele Europei fac reduceri, şi bugetul UE trebuie să urmeze aceeaşi tendinţă. Însă sumele cele mai mari ale bugetului UE merg pe agricultură şi fondurile structurale.

Astfel, în timp ce ţările bogate vor să taie bugetul propus de CE, România şi aliaţii - statele membre UE beneficiare ale politicii de coeziune - susţin propunerea Executivului UE. Astăzi, cea de-a doua categorie de state: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Grecia, Portugalia, Croaţia - a venit cu un punct de vedere comun.

În condiţiile economice actuale ar trebui să ne concentrăm pe acele instrumente care promovează creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile, iar politica de coeziune are un rol-cheie. UE are nevoie de o politică de coeziune puternică şi pentru a finaliza proiectul pieţei interne", susţin reprezentanţii celor 13 state membre. Iniţiativa acestei poziţii comune a aparţinut ministrului român al afacerilor Europene, Leonard Orban.

UPDATE ora 17:00
(la încheierea dezbaterilor din Consiliul pentru Afaceri Generale): "Este o realizare importantă. Pentru prima dată 11 state membre plus România plus Croaţia au putut pune pe masa Consiliului o poziţie comună mai ales că există poziţii diferite pe anumite chestiuni chiar în interiorul acestor state. Practic, pe punctele commune pe care le susţinem, punem în faţa statelor care doresc să reducă substanţial fondurile viitorului buget, o poziţie fermă", a declarat, pentru Adevărul Europa, Leonard Orban, la încheirea negocierilor pe viitorul buget al UE, în Consiliul pentru Afaceri Generale care a avut loc astăzi la Luxemburg.

Ce susţin cele 12+1 state în privinţa alocărilor viitoare din bugetul Uniunii Europene:

1. Nivelul bugetul UE propus de Executivul de la Bruxelles: este minimum necesar. În propunerea Comisiei Europene, în termeni nominali, bugetul politicii de coeziune este deja îngheţat la nivelul anului 2013. Cele 13 state membre susţin că bugetul politicii de coeziune a fost practic redus de la 354 miliarde de euro în cadrul actualului exerciţiu financiar (2007 - 2013) la 336 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Având în vedere provocările în materie de coeziune economică, socială şi teritorială şi disparităţile existente, care sunt în continuare agravate de criza economică, considerăm propunerea Comisiei ca un minim absolut.

2. Dacă tăiaţi, nu luaţi doar de la politica de coeziune. Cele 13 state membre mai precizează că dacă trebuie să fie făcute reduceri la nivelul bugetului UE, atunci toate capitolele şi instrumentele UE trebuie să fie tratate la fel şi nu doar politica de coeziune

3. Banii trebuie să meargă la regiunile sărace - fără categorii intermediare. Resursele politicii de coeziune ar trebui concentrate pe regiunile sau statele mai puţin dezvoltate. „Ne opunem oricăror mecanisme care, de fapt, ar duce la transferul de fonduri de la cele mai sărace ţări la cele mai bogate.

4. Nu susţinem codiţiile macro economice. Dacă vor fi introduse, condiţionalităţile macroeconomice ar trebui să fie supuse analizate în profunzime. Acestea ar trebui să fie aplicate angajamentelor viitoare (şi nu plăţilor), după o decizie a Consiliului privind încălcarea regulilor de guvernanţă economică ale UE şi ar trebui să asigure un tratament egal şi echitabil al tuturor statelor membre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite