Avertizare fără precedent: Riscăm suspendări pe cinci programe din fonduri UE. Comisia Europeană ne-a dat termen până în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Un avertisment dur, de suspendare a plăţilor pe cinci fonduri europene pentru România, a fost transmis de ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, ceea ce ar echivala cu blocarea tuturor plăţilor şi ratarea oricăror obiective pe atragerea banilor europeni.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat joi că autorităţile de la Bucureşti au termen până la sfârşitul lunii iunie pentru a întreprinde acţiuni astfel încât să evite suspendarea a cinci programe operaţionale - POS Mediu, POS Transport, POR, POS CCE şi POSDRU, potrivit Mediafax.

Plăţile pe două dintre programe, POR şi POSDRU, au fost déjà suspendate din cauza neregulilor în achiziţiile publice. Reluarea lor a însemnat întârzieri pentru beneficiari şi eforturi bugetare interne. Acest termen, iunie 2012, este impus printr-un aşa numit plan de acţiune pe care Comisia Europeană l-a convenit cu autorităţile de la Bucureşti şi prin care, mai multe defecţiuni de sistem trebuie corectate în România.

Această perspectivă, a suspendării plăţilor pe mai multe programe operaţionale pentru România, exista de la mojlocul lunii trecute, când plăţile pe POSDRU au fost reluate „parţial" sub rezerva unor „corecţii financiare" din partea Comisiei Europene şi a unor misiuni de audit care au fost trimise luna aceasta în România.

Auditul Comisiei Europene a descoperit slăbiciuni în detectarea şi prevenirea neregulilor ce apar în achiziţiile publice pe proiectele din fonduri europene. Prin urmare, Comisia a cerut acţiuni din partea autorităţilor române care trebuie finalizate până în iunie 2012", au declarat pentru „Adevărul Europa" experţi ai Cabinetului comisarului european Johannes Hahn, responsabil cu politica regional, la momentul reluării, sub rezerve, a plăţilor pe POSDRU.

Mai multe măsuri trebuie luate de autorităţile de la Bucureşti, potrivit acestui plan, printre care: sancţionarea conflictelor de interese chiar dacă ele sunt acum reglementate şi procedura pentru sesizarea ANI, standardizarea procedurilor de licitaţii, responsabilizarea autorităţilor de management care nu vor mai putea să paseze răspunderea la comisiile sau autoritatea de licitaţii şi respectarea termenelor de decontare a banilor către beneficiar.

Unde suntem cu cheltuirea banilor UE: rata de absorbţie ratează obiectivul fixat de Guvern

Ministrul Orban a menţionat ieri aceste condiţionalităţi. "După cum ştiţi, s-au reluat plăţile pentru POSDRU, dar avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale. În principiu sunt cinci programe unde trebuie întreprinse astfel de acţiuni pentru a evita suspendarea programelor respective", a spus Orban.

El a precizat că este vorba despre programele în cazul cărora se aplică corecţii financiare preventive: mediu, transport, POR, programul de Creştere a Competitivităţii Economice şi POSDRU.

"Acestea sunt cele cinci unde trebuie să îndeplinim anumite condiţii astfel încât să evităm ca începând din luna iunie programele să fie suspendate. Dar lucrurile evoluează pozitiv, angajamentele pe care ni le-am luat sunt în stadiu avansat de îndeplinire şi sperăm că va fi evitat riscul de suspendare", a adăugat ministrul, citat de Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite