UE cere etichete mai clare pentru produsele agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de legume şi fructe vor să-şi vândă produsele în pieţele volante, direct către consumatorii finali
Producătorii de legume şi fructe vor să-şi vândă produsele în pieţele volante, direct către consumatorii finali

Comisia Europeană a propus astăzi "Pachetul de Calitate", prima iniţiativă legislativă care ar stabili un set de norme europene comune pentru certificările agricultorilor, etichetarea produselor şi standardele calitative ale acestora.

"Fermierii sunt afectaţi de criza econmică, concurenţa globală şi incapacitatea de a-şi negocia vânzările corect, ceea ce înseamnă că trebuie să găsim moduri pentru a îi ajuta. Acest "Pachet de Calitate" reprezintă primul pas în încercarea de a construi o agricultură mai puternică şi mai dinamică, iar acest pas este doar începutul," a spus Dacian Cioloş, comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Mai puţină birocraţie

Producătorilor le va fi mai uşor să înregistreze indicaţiile geografice şi specialităţile tradiţionale pe ambalajele produselor, deoarece acest proces va fi "simplificat" şi "mai eficient". De asemenea, fermierii vor putea adăuga pe etichete anumite menţiuni care să indice calitatea, ca de exemplu „crescut în aer liber" pentru carnea de pui sau „prima presare la rece" pentru uleiul de măsline, însă aceste denumiri vor fi reglementate prin norme europene comune.

"Pachetul de Calitate" le oferă fermierilor şi posibilitatea de a indica locul geografic de unde provin produsele, iniţiativă care îi poate ajuta să îşi vândă produsele la un preţ mai bun, sau, conform propunerii, la "un preţ corect".

Ce spun producătorii agricoli

Secretarul general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, reprezentant al Organizaţiei Europene a Producătorilor Agricoli, consideră că propunerea este deja un pas înainte, deşi standardele sugerate de Comisie sunt "mult prea generale" şi documentul nu ia în considerare şi agricultura montană sau vânzările directe. "Noile standarde de promovare a produselor vor ajuta şi producătorii mai mici să aibă mai multă vizibilitate pe piaţă, iar clienţii vor fi mai bine informaţi înainte de a cumpăra un produs agricol.", a spus Pesonen. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite