VIDEO Despăgubiri pentru bagajul întârziat la avion şi reguli noi pentru taxele ascunse la rezervările de bilet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii cer ca operatorii aerieni să dea informații clare și asistență imediată pasagerilor puși în imposibilitatea de a călători şi să ofere sume compensatorii în cazul anulării sau al întârzierilor zborurilor, inclusiv pentru amânarea sosirii bagajelor mai mult de şase ore. 

O rezoluţie votată astăzi de eurodeputaţi, la Bruxelles, arată că e nevoie de reguli mai clare şi omogene atunci când există taxe suplimentare pentru bagaje, cer introducerea unor compensaţii dacă acestea nu ajung la timp şi despăgubiri pentru întârzieri care pot afecta activitatea pasagerului.

Comisia pentru Transport a stabilit la începutul lunii cum vor arăta aceste reguli. Votul final este aşteptat în plen, în această primăvară. De ce apreciază deputaţii că este nevoie de compensaţii atunci când bagajul nu ajunge odată cu pasagerul.

"Deși legislația UE a evoluat în sensul îmbunătățirii drepturilor pasagerilor, trebuie totuși să facem mai mult pentru a asigura practici comerciale corecte și pentru mai multe drepturi pentru toți călătorii", a declarat raportorul Keith Taylor (Verzii/EFA, UK), înaintea votului. "Trebuie clarificate în special definițiile termenilor de „circumstanțe extraordinare" și „anulare", pentru a obliga companiile aeriene să își asume responsabilitățile care le revin", adăugat acesta.

Cum trebuie să fiţi informat dacă zborurile întârzie

Operatorii aerieni trebuie să asigure personal de contact competent care să să ofere pasagerilor detalii privind opțiunile posibile, inclusiv asistență prin telefon legată de alternativele de călătorie, inclusiv decizii rapide în ceea ce privește asistența, rambursarea, redirecționarea, se arată în rezoluția votată astăzi de Parlamentul European, potrivit europarl.ro.

Deputații au mai cerut Comisiei Europene să conceapă o fișă standard, în toate limbile, pentru plângerile pasagerilor şi care să le fie distribuită în eventualitatea unor incidente neprevăzute. Pasagerii puși în imposibilitatea de a zbura atunci când companiile aeriene dau faliment sau își încetează operațiunile trebuie repatriați gratuit, adaugă rezoluția.

Rezoluția mai cere Comisiei Europene să facă reguli privind bagajul de mână și să pună capăt practicilor comerciale incorecte cum ar fi prețuri neclare sau taxe suplimentare non-opționale în momentul efectuării unei rezervări online, reprogramarea unilaterală a zborurilor și discriminarea de preț împotriva pasagerilor, în funcţie de ţara de reședință.

Pasagerii trebuie să aibă dreptul să anuleze sau să schimbe rezervările de bilete fără a suporta nici o taxă în intervalul de doua ore și să aibă acces deplin la informațiile despre înregistrarea lor în „registrul cu numele pasagerilor" (PNR). Ei trebuie de asemenea să informaţi în legătură cu modul în care datele lor sunt utilizate și cui sunt transmise.

Propunerile Comisiei Europene în privinţa dreptului la asistenţă în cazul întârzierilor stabilesc regulile şi drepturile pasagerilor. Legislația pentru toate modurile de transport stabilește un nivel minim de asistență care trebuie furnizat pe loc atunci când întârzierea depășește termenul prevăzut de la momentul programat pentru plecare.

Pentru toate modurile de transport, asistența se referă la timpul de așteptare provocat de întârzierile prelungite sau de anularea călătoriei și redirecționarea ulterioară. Aceasta trebuie să fie proporțională, rezonabilă și adaptată la circumstanțele perturbării, la pasageri și la modul de transport implicat.

Cât te pot lăsa să aştepţi

Durata minimă a întârzierilor care pot da naștere dreptului la asistență variază: 60 de minute pentru transportul feroviar, 90 de minute pentru transportul maritim și cu autocarul, de la 120 la 240 de minute pentru transportul aerian. Asistența trebuie furnizată atât la nivelul terminalului, cât și la bord (de exemplu, gustări, băuturi și mâncare, care pot fi limitate, însă trebuie asigurate la bord în caz de întârzieri pe pistă sau pe navă, în special pentru pasagerii vulnerabili; trebuie asigurat întotdeauna accesul la grupurile sanitare și la sisteme de încălzire/răcire adecvată ).

În prezent, legislația privind transportul aerian și feroviar nu include nicio limitare a dreptului la cazare, în timp ce acesta poate fi limitat la 80 euro pe noapte, pentru o perioadă de trei nopți, în cazul transportului maritim și la 80 euro pe noapte, pentru o perioadă de două nopți, în cazul transportului cu autocarul.

Ce fel de asistenţă şi ajutor trebuie să-ţi ofere

De asemenea, toate formele de asistență (inclusiv asigurarea cazării) sunt necondiționate pentru transportul aerian și feroviar și trebuie furnizate inclusiv în cazul circumstanțelor extraordinare. În ceea ce privește regulamentele referitoare la transportul maritim și transportul cu autobuzul și autocarul, în orice situație trebuie asigurate mâncare, băuturi și gustări adecvate. Totuși, asigurarea cazării este exclusă în unele cazuri specifice de circumstanțe extraordinare: pentru transportul maritim, în cazul în care anularea sau întârzierea este cauzată de condiții meteorologice care pun în pericol funcționarea navei în condiții de siguranță, iar pentru transportul cu autocarul, în cazul condițiilor meteorologice extrem de nefavorabile sau în cazul unor catastrofe naturale majore.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite