Comisarul UE pentru justiție, cu ochii pe închisorile din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană examinează legătura dintre standardele justiției și cele ale detenției în Uniunea Europeană: "Europenii trebuie să aibă încredere că același nivel de protecție le va fi garantat în orice stat membru al UE."

Comisarul UE pentru justiţie Viviane Reding a prezentat astăzi o carte verde prin care adresează celor interesați 10 întrebări cu privire la un mod de consolidare a încrederii reciproce a statelor UE în privința detenţiei.

Suprapopularea din închisori și tratamentul deținuților sunt unele dintre cele mai mari îngrijorări ale Comisiei Europene. De asemenea, timpul pe care o persoană îl poate petrece în detenție înainte de a fi judecat în fața curții variază mult de la un stat membru la altul. Spre exemplu, în unele state, această perioadă poate ajunge la 4 ani, ceea ce pune în pericol cooperarea dintre țări și chiar și valorile UE, mai spune Comisia Europeană.

Reding le cere părerea despre acest subiect tuturor cetățeniilor UE, în special celor de profesie juridică, cei care lucrează în închisori, administraţiilor naţionale, precum și organizaţiilor non-guvernamentale.

Cartea verde include promovarea schimbului de bune practici privind condiţiile de detenţie între administraţiile naţionale, alternative la detenţie pentru copii şi o mai bună monitorizare a condiţiilor de detenţie de către guvernele naţionale. Răspunsurile pot fi depuse până la 30 noiembrie 2011.

Comisia Europeană nu poate interveni în chestiuni de detenție sau legate de conducerea penitenciarelor, guvernele naţionale fiind singurele responsabile pentru astfel de sarcini. Ea poate însă, să ajute cooperarea judiciară între statele membre ale UE și să monitorizeze respectarea drepturiloe fundamentale atunci când sunt implementate instrumente recunoscute la nivel european, cum ar fi mandatul european de arestare.

"Pentru ţările din UE care-și doresc să coopereze în lupta împotriva criminalităţii şi să asigure o bună funcţionare a sistemelor juridice, trebuie să existe încredere reciprocă între autorităţile judiciare din UE," a declarat Viviane vice-preşedinte, comisarul UE Justiţie.

Condiţiile şi perioadele de detenţie variază în ţările UE. "Condiţiile din penitenciare sunt o responsabilitate naţională. Scopul activităţii Comisiei ar trebui să fie clar încă de la început:. Avem nevoie să ne consolidăm cunoştiințele despre sistemele noastre şi să consolidăm încrederea reciprocă pentru a asigura o cooperare mai eficientă între judecătorii din UE," a spus Reding.

Un exemplu de cooperare judiciară între state este mandatul european de arestare - în vigoare din 2004 -, un instrument pentru extrădarea persoanelor suspectate de o infracţiune de la o ţară UE în alta, astfel încât infractorii să nu se poată ascunde în Europa.

Dar sistemul nu funcționează dacă judecătorii refuză să extrădeze persoanele acuzate, deoarece condiţiile de detenţie în ţara solicitantă sunt substandard, mai spune Comisia.

Spre exemplu, avocatul fostului premier croat, Ivo Sanader, susține că justiția din Croația nu este una "echitabilă". Când un tribunal din Salzurg a anunțat pe 9 mai că Sanader va fi extrădat din Austria pentru a face față procesului de corupție în care este acuzat de deturnare de fonduri, Werner Suppan, avocatul fostului premier, a spus că va face recurs împotriva acestei decizii pentru că justiția de la Zagreb "nu este corectă".

Anexă: Populația din închisori din câteva state membre ale UE pentru perioada 2009 - 2010 

   (Sursă tabel: King's College London și Eurostat) 

Statul membru Totalul populației din închisoare   Deținuți înainte de proces (din totalul populației din închisoare) Belgium 10 501   35% Bulgaria 9 071     10,4%   France 59 655   27,7% Germany   69 385   15,5% Polonia 82 794   10,3%   Portugalia 11 896   19,4%   România   28 481   16,5%   Spania   73 520   18,7%  
Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite