Claudiu Doltu (MF) despre deprecierea leului: Nu sunt date economice care să justifice îngrijorări exagerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia precară a economiei autohtone este o cauză a deprecierii leului
Situaţia precară a economiei autohtone este o cauză a deprecierii leului

Fluctuaţii pe termen scurt au existat şi pot să existe, însă nu sunt date fundamentale sau fundamente economice care să justifice o îngrijorare prea mare legată de deprecierea din ultimele zile, a declarat astăzi, la Bruxelles, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Claudiu Doltu, care a participat din partea României la Consiliul ministrilor de finanţe ai UE.

El a precizat că aceste fluctuaţii sunt determinate de factori conjucturali, dar că "fundamentele pe termen lung ale cursului de schimb în România arată mult mai bine" şi nu justifică "îngrijorări exagerate".

Doltu a fost numit săptămâna aceasta la ministerul de finanţe de premierul Victor Ponta şi l-a înlocuit pe Dragoş Doroş numit de Mihai Răzvan Ungureanu.

Datele privind scăderea PIB din primul trimestru (-0,1% faţă de trimestrul anterior) au provocat o nouă depreciere a leului: cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) la ora 13.00 a atins al treilea maxim istoric consecutiv, de 4,4411 lei/euro.

Cotaţia euro este în urcare cu 0,38 bani faţă de luni, iar dealerii spun că deprecierea a fost temperată de intervenţia indirectă în piaţă a băncii centrale, prin vânzări de valută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite