PE către Danemarca: Dacă vreți din nou control permanent la granițe, să vă retrageți din Schengen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European cere Danemarcei să nu aprobe reintroducerea controalelor permanente la frontiere. PE îndeamnă și Comisia să nu accepte atitudinea danezilor.

Ministrul danez al Finanţelor, Claus Hjort Frederiksen a anunțat miercuri (11 mai) că Danemarca va reintroduce controalele la frontierele intraeuropene cu Germania şi Suedia în următoarele 2-3 săptămâni.

Ideea reinstaurării controalelor permanente este în contradicție cu principiile Schengen, conform cărora cetățenii din acest spațiu comun pot circula liber, fără a arăta pașapoartele.

PE a respins cu vehemență decizia Parlamentului danez, luată în contextul celor peste 25,000 de imigranți ilegali sosiți în Europa din Africa de Nord, după revoluțiile "primăverii arabe".

"Să restabilim controlul permanent la frontierele din Danemarca ar fi inacceptabil. Valori comune, cum ar fi piaţa unică şi libertatea de mişcare nu se mai pot promova în astfel se situații. Este imposibil să construim o Europa dacă există acest egoism naţional," a spus joi (12 mai) Joseph Daul, preşedinte al Grupului PPE.

UE: nu vom deveni ostaticii intereselor danezilor

Parlamentul European face apel la Comisia Europeană să verifice "temeinic" propunerea daneză. Președintele Daul învită Danemarca, dacă nu se răzgândește, să se retragă din spațiul comun fără granițe Schengen.

"Principalele forţe politice care sprijină integrarea europeană nu trebuie să devină ostatici la forţele politice care se îngrijesc exclusiv de interesul lor propriu," a spus Daul.

Citește și: Danemarca pune Europa pe jar: controale la graniţa cu Germania şi Suedia

Danemarca nu-și respectă promisiunile

Daul critică lipsa de responsabilitate a Danemarcei, care, spune acesta, nu știe să muncească împreună cu celelalte state membre pentru același scop.

"Este inacceptabil ca statele să aleagă ce lucruri le plac și să lase deoarte ce lucruri nu le plac din integrarea europeană. Cetăţenii danezi ar simţi foarte repede dezavantajele unei astfel de mutări, a mai spus acesta.

CE: Nu-i putem primi pe toți

Majoritatea imigranților din Africa de Nord sunt bărbați, a spus comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström marți (10 iunie) și sunt în căutare de job-uri.

"Eu înțeleg situația acestor oameni, dar nu pot veni toți în Europa. Comisia lucrează acum cu Italia să-i ajutăm pe imigranți să-și găsească de lucru la ei acasă ," a mai spus Malmström, care recunoaște că sistemul Schengen nu este perfect, "știm de la bun început că are puncte slabe."

Neajunsurile nu trebuie să ducă automat la introducerea controalelor la frontiere, conform Comisiei, fiind nevoie mai întâi de sprijin operațional, consolidarea Frontex și consolidarea legislației actuale.

Franţa şi Italia au fost primele state membre care au cerut, pe 26 aprilie (2011), intervenţia CE pentru schimbarea normelor Schengen, după ce s-au confruntat cu zeci de mii de imigranţi din nordul Africii, sosțiti pe insula de la frontiera de sud a Italiei, Lampedusa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite