Italia în furtuna pieţelor: Tăieri dramatice de bugete anunţate de Silvio Berlusconi: „Îmi sângerează inima, dar era inevitabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Îmi sângerează inima, dar era inevitabil. Am promis că nu mă ating de buzunarele italienilor, dar situaţia s-a schimbat", şi-a motivat Silvio Berlusconi planul de ajustare fiscală, anunţat vineri seară într-o întâlnire extraordinară a Consiliului ministrilor.

Guvernul italian a aprobat astfel o ajustare bugetară de circa 45,5 miliarde de euro, cu care speră să calmeze neliniştile pieţelor financiare. Primul ministru Silvio Berlusconi a confirmat tăierile, a anunţat www.adevarul.it. Presa internaţională a anticipat faptul că ajustările bugetare sunt „ultima şansă" pentru cabinetul Berlusconi.

Ultima şansă

"Este greu de spus cine pierde mai mult încrederea: Italia în Berlusconi sau pieţele financiare în Italia. Dar când vine vorba despre datoriile italiei un lucru e cert. Nu de un deficit bugetar imens suferă neapărat Italia ci de unul la fel de mare de management politic", a scris Financial Times. "Cu Italia în mijocul furtunii, premierul Berlusconi are o ultimă şansă de a pune interesele naţiunii sale înaintea celor personale, înaintea afacerilor familiei sale şi a problemelor juridice pe care le are", a mai scris editorialistul FT.

Citeşte pe Adevărul Europa: ultimele măsuri luate în UE pentru a calma pieţele financiare

Sumele şi sursele din pachetul "tăierilor"

Cu acest pachet, care include atât măsuri de economisire, cât şi de colectare a taxelor, Executivul italian speră să "însănătoşească" datoria publică a Italiei, care în prezent depăşeşte 120% din PIB. O măsură "în acord" cu exigenţele formulate Italiei de către Banca Central Europeană (BCE) în schimbul cumpărării datoriei sale publice pentru stoparea presiunii pieţelor asupra ţării, a spus ministrul italian în conferinţa de presă de după reuniune.

Citeşte pe adevarul.es detaliile intervenţiei Băncii Centrale Europene pentru a ajuta economiile Spaniei şi Italiei

Este prevăzut ca respectivele ajustări să "atingă" 20 de miliarde de euro în 2012 şi 25,5 miliarde de euro în 2013. Banii vor fi obţinuţi în principal din tăieri de cheltuieli, potrivit ministrului italian al Economiei, Giulio Tremonti. Pachetul, aprobat sub formă de decret de lege de Consiliul Miniştrilor, va merge în Parlament pentru ratificare şi, potrivit presei italiene, ar putea ajunge pe masa Senatului pe 22 august.

Operaţiunea „Desfiinţarea": 36 de provincii, 1.500 de primării, 50.000 de funcţii publice

Fondurile destinate autorităţilor locale şi regionale vor fi şi ele reduse drastic. Se vorbeşte despre reduceri succesive de bugete de la 9,5 miliarde de euro acum, 6 miliarde anul viitor şi încă 3,5 miliarde în 2013. Prin aceste reduceri se vor desfiinţa, astfel, 36 de provincii, 1.500 de primării şi 50.000 de funcţii publice, potrivit presei din Italia. Totodată, Guvernul lui Berlusconi speră să reducă şi cheltuielile cu aparatul politic italian, între cele mai ridicate din Europa, prin reducerea bugetelor destinate ministerelor: 6 miliarde de euro în 2012.

S-a terminat cu weekenduri prelungite.Vin şi taxe pe salariile mari

Însănătoşirea fiscală nu prevede, însă, doar reduceri şi tăieri, ci şi colectare de taxe suplimentare. Astfel, se vor impozita cu 5% salariile anuale care depăşesc 90.000 de euro şi cu 10% salariile care trec de 150.000 de euro. Planul prevedere şi o înăsprire a luptei contra evaziunii fiscale, cu măsuri precum sancţiuni pentru cei care nu emit factură, printre altele.

Cu intenţia de creştere a productivităţii, Guvernul propune mutarea sărbătorilor nereligioase din zilele de luni, pentru a evita astfel weekend-urile prelungite. În plus, printre măsurile ce ar putea fi aplicate în aplicate în următorii doi ani se numără şi posibilitatea de a privatiza serviciile locale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite