VIDEO Criza Europei văzută de un eurosceptic: "Marea realizare" a monedei Euro este că acum se urăsc toţi între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursele europene scad, dezbaterile legate de criza euro sunt tot mai controversate, Finlanda dă tonul unor disensiuni în criza euro şi cere condiţii suplimentare Greciei, politicienii europeni vorbesc pe tot mai multe voci. Euroscepticii găsesc într-o astfel de atmosferă terenul cel mai potrivit pentru ideile lor: UE, o construcţie artificială pe care nimeni nu a vrut-o se va destrăma, iar moneda euro este un "dezastru". Sunt doar câte

Interviul cu un eurosceptic, chiar unul dintre cei mai vocali din Parlamentul European, Nigel Farage, britanic, arată cât de radicale şi contrare sunt uneori vocile pe care Europa vorbeşte despre criză. Farage, susţine, într-un interviu pentru pentru Adevărul Europa că moneda unică „un dezastru fără egal" şi crede că libera circulaţie între statele sărace şi bogate este „o prostie".

Ana Maria Tolbaru: Cum vedeţi criza euro?

Nigel Farage: Inevitabilă, previzibilă. Acum patru ani, ne-am așezat în fața Parlamentului European de la Strasbourg care era în sesiune plenară și am împărțit monede euro de ciocolată, împreună cu o vedere pe care am scris mesajul "Vă rugăm să le mâncați până când nu se topesc". Spunem acest lucru de mult timp - că se va sfârși printr-un dezastru. Nu poți forța state cu politică diferită într-o uniune economică. Am fost foarte norocoși în Marea Britanie că ne-am dat seama la timp că va fi un dezastru și nu ne-am alăturat, ne-a trezit la realitate și ne-a salvat de la închisoarea monetară care este moneda euro. Ce se întâmplă acum nu mă surprinde deloc.

Ce şanse are structura politică din interiorul Uniunii Europene? E în pericol?

Da, evident. Cea mai interesantă realizare a monedei euro este că acum toți se urăsc între ei. Nu e fantastic? În Grecia, acum oamenii desenează svastica pe steaguri UE și apoi le dau foc. Este vorba de o nouă ruptură în Europa, anume nord versus sud - din ceea ce obișnuia să fie vest versus est. Statele din sudul Europei spun: "Dați-ne banii şi primiți imigranții!" Iar statele din nord spun: "Nu, nu acceptăm așa ceva". Vedem deci schimbări politice dramatice, care au început în Finlanda, care se dezvoltă în Olanda și care se întâmplă chiar în acest moment și în Germania.

Cum arată viitorul UE în următorii cinci ani?

E greu să stabilești un termen limită. Dar nu va supraviețui. UE are la fel de multe șanse ca Belgia să supraviețuiască. Este o construcție artificială, nimeni nu și-a dorit vreodată această uniune, nimeni nu a cerut-o. Nimeni nu a votat într-un referendum lucruri precum: "Vrem să renunțăm la democrația noastră, la independența noastră, vom renunța la tot ce avem și vrem ca oameni precum Herman Van Rompuy (n.n. preşedintele Consiliului European) să ne dicteze ce să facem cu viața nostră. Nimeni nu a spus vreodată așa ceva. Chiar dacă vrem cooperare economică, comerț și mai puțină birocrație în ceea ce privește granițele europene, cine vrea un stat european?"

Şi atunci ce şanse au Statele Unite ale Europei?

Singurii care vorbesc despre o astfel de idee sunt cei plătiți să vorbească despre ea. Uitați-vă la state precum România. Toți politicienii de la voi sunt bogați, toți funcționarii pro-EU sunt bogați. Există o clasă politică în UE care este complet coruptă în acest sistem. Avem în fața noastră un sistem care a eșuat, iar remediul nostru este să întărim acest sistem. Cu cât vor păstra mai mult aceste aparențe, cu atât mai mare va fi colapsul. Și se va dărâma, este clar, cel puțin în privința Euro. Nordul și sudul (Europei) nu se vor mai putea înțelege. Eu cred că vor sfârși prin a avea o zonă cu marca germană, nu Euro, în nord, iar olandezii și finlandezii se vor întreba dacă vor să fie parte din această zonă, mai ales din punct de vedere politic. Grecia nu va mai fi parte din zona euro în următorii doi ani. Nu are cum.

Există experți care spun că Euro ar putea deveni una dintre cele mai solide monede.

Da, sigur, va fi cea mai cea dintre toate. Ai fost cumva de curând în Atena? Dar în Dublin? Mergi și apoi să te întorci și să-mi spui că Euro s-a stabilizat. Este un dezastru fără egal! Milioane de oameni sunt obligați să devină șomeri pentru a păstra "visul" european în care oricum nimeni nu a crezut de la bun început.

Farage către liderii UE: Cine naiba vă credeţi. Sunteţi periculoşi


În noiembrie 2010, Nigel Farage i-a criticat pe toţi preşedinţii instituţiilor europene, reamintind, aşa cum face de fiecare dată că nu au legitimitate. "Cine naiba credeţi voi că sunteţi. Sunteţi de fapt foarte foarte periculoşi. Obsesiile voastre de a crea un stat European arată cât sunteţi de fericiţi că distrugeţi democraţia". A avertizat din toamna anului trecut că nu doar Grecia şi Irlanda sunt în pericol din cauza datoriilor. "Urmează Portugalia. Şi apoi mă aştept să urmeze Spania"..."Pot doar săsper şi să mă rog că proiectul vostru european va fi distrus de pieţe".

CITEŞTE mâine, în ADEVĂRUL, pagina Adevărul Europa, interviul integral cu europarlamentarul Nigel Farage

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite