INFOGRAFIE Zona euro lovită din plin! Vezi consecinţele retrogradăriilor în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea ratingurilor a nouă ţări din zona euro printre care şi Franţa, anunţată în această noapte de agenţia Standard&Poor's (S&P), va reduce substanţial puterea de creditare a FESF, aşa numita Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară - fondul de urgenţă pentru zona euro -  în special în situaţia în care liderii zonei euro insistă pe menţinerea ratingului acestui fond la triplu AAA şi va face mult

Doar tăierea cu o singură treaptă a ratingului AAA al Franţei, de exemplu, ar reduce puterea efectivă a Fondul european de stabilitate financiară cu până la 20 la sută, de la 440 miliarde de euro la 360 de miliarde de euro, a declarat unul din oficialii zonei euro, citat de Reuters. 

Citeşte: ANALIZĂ Fricile, scenariile şi soluţiile retrogradărilor din zona euro

Scenarii posibile: obligaţiuni evaluate sub triplu AAA sau resurse combinate

Aceste efecte ar determina ca liderii zonei euro fie să permită FESF – fondul temporar de urgenţă pentru zona euro înfiinţat în luna mai 2010 şi folosit deja pentru a ajuta Irlanda şi Portugalia – să emită obligaţiuni evaluate la mai puţin e triplu AAA ceea ce ar afecta capacitatea sa de împrumut, fie, să decidă, la summitul din luna martie, să combine puterea de împrumut a celor două facilităţi FESF şi Mecansimul European de Stabilitate (MES) programat să intre în vigoare în iulie anul acesta.

Citeşte cum ar putea să funcţioneze Super Fondul de împrumut din zona euro, variantă discutată la summitul din decembrie

Cum funcţionează fondul de urgenţă - EFSF

Oficialii consultaţi de Reuters au avansat ideea că ratingul AAA al FESF nu este de neatins. Capacitatea de creditare a acestui fond se bazează pe garanţii din partea guvernelor din zona euro. Deoarece doar 6 din cele 17 guverne mai au, în prezent, rating AAA, toate statele membre trebuie să furnizeze  garanţii suplimentare pentru a se asigura că FESF rămâne AAA evaluat. Aceste angajamente înseamnă 780 miliarde de euro. Un rating mai mic pentru EFSF ar însemna că acesta ar trebui să plătească mai mult pentru a se împrumuta de pe piaţă şi a ajuta ţările din zona euro care deja au probleme de împrumut.



Cum au reacţionat oficialii europeni la anunţul S&P

Reacţiile nu au întârziat să apară după decizia agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) de a retrograda ratingul a nouă ţări din zona euro. În timp ce ţările afectate de decizie încearcă să minimizeze retrogradarea şi consecinţele ei, oficialii europeni au una dintre cele mai vehemente reacţii posibile, catalogând decizia drept "aberantă".

Citeşte reacţiile unor lideri importanţi ai zonei euro şi ale oficialilor de la Bruxelles


image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite