INFOGRAFIE: Bani pentru IMM-uri şi joburi pentru tineri. Comisia Europeană a pus ochii pe 82 de miliarde de euro din fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Comisiei Europene de a redirecţiona 82 de miliarde de euro alocaţi déjà fondurilor structurale pentru susţinerea companiilor mici şi mijlocii şi pentru a genera locuri de muncă pentru tineri ar putea deteriora încrederea în politica regională, au averizat eurodeputaţii la o dezbatere pe această temă, în plen, la Strasbourg.

Cele 82 de miliarde de euro sunt alocate statelor membre în perioada de programare 2007-2013 şi erau destinaţi ultimilor doi ani, adică 2012 şi 2013. Banii nu sunt încă destinaţi unor proiecte specifice, iar Comisia Europeană are în vedere un plan pentru ca acete sume să fie folosite în alte destinaţii decât programele deja stabilite până acum.

Principalele nelămuriri: cum s-a ajuns la această sumă „disponibilă" şi cum va fi „refolosită"

"Ar putea Comisia să ofere Parlamentului informații exacte cu privire la modul în care s-a ajuns la suma de 82 de miliarde de euro care trebuie încă alocată sau în care s-a calculat această sumă? Ar putea aceasta să ofere informații detaliate privind repartizarea acestei sume între diferitele fonduri structurale?", a fost una din întrebările pe care preşedintele Comisiei REGI din parlamentul European, Danuta Hubner, fost comisar pentru politică regională a adresat-o Executivului de la Bruxelles.

O altă lămurire cheie este legată de măsurile concrete pe care Comisia le are în vedere pentru a reprograma fondurile structurale pentru 2012 și 2013 care nu au fost încă alocate și de modul în care intenționează să procedeze față de statele membre care nu doresc să reprogrameze aceste fonduri.

Răspunsul Comisiei: poate am putea să folosim banii rămaşi şi altfel

„E adevărat, fondurile sunt alocate pe programe, dar nu sunt distribuite pe proiecte deci ar putea fi o abordare legitimă să vedem dacă nu putem îmbunătăţi folosirea lor. CE a propus să ajute acele state membre care au cel mai mare şomaj în rândul tinerilor. Am făcut această oferă statelor membre. Se vor duce discuţii foarte concrete. Depinde de ţările în cauză dacă doresc să-şi orienteze programele spre aceste domenii ţintit. Noi suntem dispuşi să ajustăm, să adaptăm programele în această direcţie", a declarat comisarul pentru politică regional Johannes Hahn

„Joburile şi creşterea economică reprezintă practic misiunea politicii de coeziune", dar felul în care Comisia Europeană şi-a anunţat propunerea este "îngrijorător", a declarat preşedintele Comisiei REGi, Danuta Hubner (PPE, Polonia), fost comisar pentru politică regională.

Eurodeputaţi: dăm impresia că politica de coeziune nu a performat

Alţi eurodeputaţi au fost de părere că redistribuirea fondurilor ar putea da falsa impresie că politica de coeziune nu a performat. Chestiunea de imagine este în acest moment extrem de sensibilă deoarece comisarul pentru buget duce în aceste zile negocieri cu experţii statelor membre pe sumele de care UE are nevoie pentru bugetul 2014-2020. La prima reuniune din Consiliu pe această temă, statele membre au anunţat că sunt dispuse să acorde bugetului UE sume considerabil mai mici decât cele cerute de Executivul de la Bruxelles. Politica de coeziune şi agricultura au cele mai mari cote în bugetul UE. De asemenea, eurodeputaţii au menţionat faptul că regiunile şi statele membre trebuie să aibă un cuvânt de spus în privinţa acestei reporgramări.

Franţa şi Germania au propus, înaintea summitului informal al UE din 31 ianuarie, ca 25% din fondurile UE necheltuite să fie direcţionate spre un program special pentru creştere economică şi joburi. Comisia Europeană a venit cu calculele, iar preşedintele Jose Barroso a menţionat suma de 82 de miliarde de euro ce ar putea fi direcţionată spre IMM-uri şi locuri de muncă pentru tineri, categoria cea mai afectată de şomaj în UE.

VEZI care este situaţia şomajului în rândul tinerilor din UE

Şomajul în rândul tinerilor în UE (Parlamentul European)
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite