Tratamentul UE pentru băncile europene: injecţii de capital în funcţie de expunerea la datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile franceze BNP Paribas şi Société Générale preferă să restricţioneze creditarea decât să se alinieze noilor cerinţe
Băncile franceze BNP Paribas şi Société Générale preferă să restricţioneze creditarea decât să se alinieze noilor cerinţe

Recapitalizarea băncilor europene se va realiza proporţional cu expunerea acestora pe datoriile de stat, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene.

Experţii Comisiei Europene (CE) au precizat ieri că recapitalizarea băncilor ar fi o măsură temporară, de trei până la şase luni, şi „extraordinară", după ce preşedintele CE, José Manuel Barroso, a prezentat miercuri planul cu care va merge pe masa Consiliului European la 23 octombrie. „O intervenţie concentrată, scurtă, ar trebui să ne readucă pe drumul cel bun. Băncile nu se mai pot finanţa, nu reuşesc să convingă pieţele că au suficient capital, iar în Europa trebuie să avem plase de siguranţă mult mai puternice pentru a răspunde nesiguranţei pieţelor", au spus ieri experţii CE.

Expunerea la datorie, un criteriu

Autoritatea Bancară Europeană lucrează la un raport privind situaţia băncilor din Europa. Experţii CE susţin însă că băncile europene sunt într-o situaţie mai bună acum decât erau în decembrie 2010, după ce au injectat peste 50 de miliarde de euro doar la începutul acestui an.  Recapitalizarea ar presupune, în prima fază, căutarea unor investiţii din sfera pieţei private, ceea ce băncile deja au început să facă. Dacă finanţarea privată nu va fi suficientă, băncile ar trebui să ceară ajutor guvernelor.

Dacă acestea la rândul lor nu au suficiente fonduri  pentru a le oferi un împrumut, băncile pot apela la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară. Recapitalizarea propusă se diferenţiază de alte exerciţii financiare prin faptul că va exista o plasă de siguranţă în funcţie de nivelul de expunere al băncii respective la datoriile suverane. Întrebaţi dacă această plasă de siguranţă se adresează mai ales băncilor care au o expunere pe piaţa din Grecia, experţii europeni au spus: „Nu vrem să menţinem problema strict în curtea Greciei. Aceste măsuri vizează şi datoriile altor state".

Reacţia bancherilor: restrângem creditarea

Nivelul de expunere al băncilor franceze şi germane la datoria suvernă a Greciei este însă suficient de mare pentru ca, spre exemplu, Franţa să se teamă că ratingul de credit al ţării ar fi ameninţat. Recapitalizarea este însă costisitoare. Conform estimărilor FMI, aceasta s-ar ridica la 200 de miliarde de euro. Bancherii sunt deja nemulţumiţi de nivelul capitalului pe care trebuie să-l injecteze şi ameninţă cu limitarea creditării.

Mai multe bănci importante europene ar fi de acord mai degrabă să vândă active decât să îndeplinească condiţiile cerute de UE şi ameninţă cu contractarea şi mai puternică a creditării şi aşa anemică  în zona euro, scrie „Financial Times". O astfel de abordare radicală, iniţiată de băncile franceze BNP Paribas şi Société Générale, va fi preluată şi de creditori din Italia, Spania şi Germania, susţin bancherii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite