Olli Rehn: Stabilitatea politică a Greciei este esenţială/Nemţii avertizează: şi opoziţia trebuie să susţină Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn  Foto: reuters
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn Foto: reuters

Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn a declarat că discuţiile din această seară, din cadrul Eurogrupului, vor duce la o decizie privind mărimea şi funcţionarea Fondului European de Salvare în zona euro cât mai curând, cel mai probabil până la mijlocul acestei luni, dar a recunoscut că situaţiile politice din Grecia şi Italia vor fi şi ele analizate deoarece sunt "esenţiale" pentru stabilitatea economică.

"Avem o întâlnire importantă pentru implementarea strategiilor pe care le-am stabilit la summitul zonei euro din 27 octombrie. Vom discuta despre Grecia şi stabilitatea politică a ţării care este esenţială pentru cea economică", a declarat Rehn. Înainte de întâlnirea Eurogrupului, comisarul pentru politică monetară a avut o discuţie de câte ore cu ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos legată de modul în care Grecia poate fi recâştigată încrederea partenerilor europeni constrind cât mai repede un guvern de uniune naţională.

"După o săptămână dificilă avem o nouă situaţie politică în Grecia, un nou guvern de unitate şi responsabilitate naţională. Este dovada capacităţii noastre de a implementa programul de reformă şi de a ne reconstrui ţara", a spus Venizelos înainte de reuniunea Eurogrupului din această seară, la Bruxelles.

„Vom discuta de asemenea despre Italia. Am cerut informaţii suplimentare pentru măsurile de consolidare fiscală. Esenţial este ca acum Italia să îşi respecte ţintele fiscale", a spus comisarul Rehn. Între timp, premierul italian Silvio Berlusconi a negat toată ziua posibilitatea de a demisiona chiar şi sub presiunea pieţelor care au dat semnale negative în toată Europa.

„Consolidarea instrumentelor de protecţie pentru a contracara efectele contagiunii sunt de asemenea, subiecte importante pe masa miniştrilor de finanţe din zona euro. „Vom avea discuţii consistente legate de Fondul european de salvare în zona care vor duce la decizii în cel mai scut timp, cel mai probabil spre mijlocul lunii noiembrie", a spus Rehn.

„În Grecia evenimentele sunt cataclismice. În fiecare zi este o situaţie nouă", a spus ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble înainte de reuniunea Eurogrupului. Şi el a atras atenţia asupra situaţiei politice şi a spus că în actuala situaţie a Greciei nu doar Guvernul ci şi opoziţia trebuie să fie alături de condiţiile şi obiectivele pe care Atena le are de îndeplinit.

Cei 17 miniştri de finanţe ai zonei euro se află în această seară la Bruxelles unde discută modul în care trebuie puse în practică deciziile Euro summitului din 27 octombrie, după care este rândul reprezentanţii tuturor celor 27 de state membre să se întâlnească mâine la Ecofin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite