Bruxelles despre demisia lui Boc: Nu există nicio legătură între rezultatele misiunii FMI şi demisia Guvernului de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au luat act de demisia Guvernului de la Bucureşti, au apreciat că este nevoie ca o nouă echipă să fie cât mai curând stabilită şi au precizat că nu trebuie făcută nicio legătură între rezultatele programului de asistenţă financiară FMI-Comisia Europeană şi evoluţiile  politice de la Bucureşti.

Am luat act de demisia Guvernului român în această dimineaţă. Avem toată încrederea că un nou guvern va fi numit în scurt timp în conformitate cu cerinţele constituţionale", au declarat, pentru Adevărul Europa, reprezentanţii CE.

„Vreau să spun clar că nu este nicio legătură între rezultatele misiunii de evaluare FMI-CE şi demisia de astăzi a Guvernului. În România tensiunile politice existau deja înainte ca misiunea să înceapă la Bucureşti, la fel ca şi tensiuni sociale", a precizat astăzi Amadeu Altafaj Tardio, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru politică monetară, Olli Rehn.

Rezultatele misiunii FMI - BM - CE

Misiunile Băncii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) au vizitat Bucureştiul în perioada 24 ianuarie - 6 februarie pentru cea de a patra evaluare a programului economic al României. Conform evaluării, au fost îndeplinite toate criteriile de performanţă stabilite cu FMI pentru finele lunii decembrie. Autorităţile au înregistrat progrese notabile în implementarea politicilor din cadrul programului, într-un mediu extern foarte dificil, se arată în declaraţia comună a experţilor misiunii, publicată astăzi şi de Bruxelles.

Creşterea economică a fost revizuită în jos

Pentru anul 2011, am revizuit în sus proiecţia de creştere la aproximativ 2½ la sută, în parte datorită unei bune recolte agricole. Inflaţia a scăzut de asemenea drastic şi s-a încadrat în intervalul de inflaţie ţintit de Banca Naţională a României. Pentru anul 2012, am revizuit în scădere prognoza ţinând cont de mediul economic mai dificil din zona Euro. Proiecţia noastră în privinţa creşterii se situează în prezent la nivelul de 1,5 - 2 procente, depinzând de o îmbunătăţire a cererii pe plan intern şi de o mai bună absorbţie a fondurile europene, au precizat reprezetanţii misiunii. 

Cum stăm cu sectorul bancar

În ciuda tensiunilor de pe pieţele financiare internaţionale şi a deteriorării calităţii activelor interne, sectorul bancar şi-a menţinut flexibilitatea. Deşi s-a observat o revigorare a creditării sectorului corporatist, creşterea creditării a rămas totuşi slabă în termeni reali, reflectând cererea slabă de credite.

Cum stăm cu împrumuturile şi cu deficitul

Continuarea consolidării fiscale a contribuit la îmbunătăţirea credibilităţii României. Plasarea cu succes a unei emisiuni de obligaţiuni în dolari pe 10 ani, săptamâna trecută, atestă acest lucru. În anul 2011, România a atins ţinta de deficit pentru bugetul general consolidat de 4,4 la sută din PIB (cash). În mod încurajator, guvernul a reuşit totodată să plăteasca o sumă substanţială din arierate şi facturi neplătite la sfârşitul anului. Estimările iniţiale sugerează că autorităţile au atins şi o ţintă de deficit în termeni ESA mult sub nivelul de 5% din PIB prevăzut în program. Veniturile s-au situat la un nivel uşor mai scăzut decât cel anticipat, mai ales datorită granturilor de la UE ce au fost mai mici decât cele prevăzute, această diferenţă fiind însă mai mult decât compensată de economii pe parte de cheltuieli.

Pentru anul 2012, guvernul îşi menţine angajamentul ferm de a reduce deficitul bugetului general consolidat până sub nivelul de 3 la sută din PIB. Reflectând nevoia de prudenţă, autorităţile continuă să vizeze un deficit (cash) de 1,9 la sută din PIB, sau de 2,1 la sută din PIB dacă se includ şi cheltuielile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Atingerea acestor ţinte fiscale ambiţioase va necesita continuarea restricţiilor de cheltuieli.

Preţurile la energie şi gaze naturale

Am convenit cu autorităţile asupra parametrilor cheie pentru dereglementarea preţurilor în sectorul electricitate, dereglementare esenţială pentru a asigura funcţionarea corectă a pieţei în conformitate cu legislaţia UE şi pentru a atrage urgent investiţiile atât de necesare în acest sector important. Prin urmare, preţurile reglementate pentru consumatorii industriali vor fi treptat eliminate până la finele anului 2013.

Pentru gospodării, preţurile vor fi ajustate treptat pentru a se ajunge la nivelurile de piaţă până în anul 2017 şi nu până în 2015 cum se convenise iniţial. Veniturile guvernamentale suplimentare obţinute din liberalizarea preţurilor la energie ar putea fi direcţionate către atenuarea impactului pe care îl va avea ajustarea preţurilor asupra celor cu adevărat nevoiaşi.

La gaze naturale, am convenit să discutăm foaia de parcurs în cursul următoarei misiuni de evaluare. Între timp, guvernul va explora împreună cu reprezentanţii industriei posibile măsuri fiscale şi de reglementare care să guverneze explorarea, producţia şi distribuţia de energie.

Sectorul sanitar, o mare problemă

Guvernul îşi menţine angajamentul de a implementa o reformă comprehensivă în sectorul sanitar, pentru a aşeza acest sector pe o bază durabilă din punct de vedere financiar şi pentru a creşte eficienţa şi eficacitatea sa. Până la finalizarea acestei evaluări, se vor adopta un număr de măsuri concrete pe termen scurt cu scopul de a trece imediat la soluţionarea anumitor deficienţe.

Privatizările întreprinderilor de stat

Întreprinderile de stat continuă să aibă nevoie urgentă de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Aceste reforme includ vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni într-o serie de societăţi şi introducerea managementul privat. Recent adoptata lege a guvernanţei corporatiste în întreprinderile de stat reprezintă un pas important în soluţionarea ineficienţelor. Sunt în curs de implementare strategii de reducere a arieratelor şi de aşezare a întreprinderilor de stat pe baze sănătoase din punct de vedere financiar.

Următoarea misiune de evaluare a programului este programată a avea loc la sfârşitul lunii aprilie/începutul lunii mai 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite