Berlusconi nu vrea să demisioneze. Comisia Europeană trimite Romei un chestionar ale cărui răspunsuri i-ar putea reda credibilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italia: Protestul împotriva premierului Berlusconi, condimentat de prezenţa unor militante antidiscriminare
Italia: Protestul împotriva premierului Berlusconi, condimentat de prezenţa unor militante antidiscriminare

Comisia Europeană a trimis Romei un chestionar în care întreabă guvernul italian care este termenul-limită stabilit pentru implementarea măsurilor propuse de premierul italian în scrisoarea trimisă liderilor UE pe 26 octombrie, care este planul concret de acțiune și cum vor afecta deciziile bugetul național. Silvio Berlusconi spune că zvonurile privind demisia sa sunt "nefondate", potrivit Reuters.

Berlusconi a cerut, la summitul din 3-4 noiembrie de la Cannes al grupului celor mai bogate 20 de economii din lume, G20, Fondului Monetar Internațional să monitorizeze implementarea măsurilor anunțate de acesta în scrisoarea sa din 26 octombrie, într-o încercare de câștiga credibilitate în fața piețelor financiare.

Deși FMI va monitoriza împreună cu CE implementarea măsurilor fiscale și stricturale promise de Berlusconi și deși dobânda la împrumut a Greciei a atins cote suficient de mari pentru a cere sprijin financiar internațional, Berlusconi a refuzat ca Italiei să i se ofere același tip de pachet de ajutor economic precum cel oferit Portugaliei, Greciei sau Irlandei. El a spus la Cannes că "în Italia, nu se simte criza, restaurantele sunt pline, hotelurile sunt mereu complet ocupate".

După summitul european din 26-27 octombrie, Comisia Europeană(CE) a cerut Italiei să detalieze măsurile fiscale și structurale promise în scrisoarea de 15 pagini adresată președintelui CE, Jose Manuel Barroso și al Consiliului European, Herman Van Rompuy și a spus că va monitoriza implementarea lor.

"Așteptăm cu interes să auzim de la Tremonti când va implementa măsurile promise de Berlusconi în scrisoarea sa către Van Rompuy și Barroso," a spus CE.

CE a trimis Italiei un chestionar în care întreabă Atena ce planuri concrete de acțiune are, ce termen-limită și-a stabilit pentru implementarea deciziilor și care va fi impactul măsurilor asupra bugetului național.

"Avem un chestionar pentru că este normal, o scrisoare nu poate să cuprindă toate detaliile implementării unei reforme precum cea din piața muncii din Italia, iar scopul acestui exercițiu este să clarifice întrebările și să redea credibilitatea," a spus astăzi Amadeu Alfataj, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare Olli Rehn.

Zvonuri nefondate

Conform unor jurnaliști foarte apropiați lui Berlusconi, care lucrează pentru cotidiane deținute de premierul italian, acesta va demisiona în cursul zilei de astăzi (7 noiembrie). "Este limpede ca Silvio Berlusconi va demisiona. Este o chestiune de ore, unii spun de minute", spune unul dintre cei doi, Giuliano Ferrara, editor al cotidianului Foglio si fost ministru, citat de Reuters.

Silvio Berlusconi a spus că zvonurile despre demisia sa sunt nefondate, conform lui Fabrizio Cicchitto, liderul PDL din Camera Reprezentanţilor, citat Reuters. "Am vorbit recent cu prim-ministrul Berlusconi mi-a spus că zvonurile despre demisia lui sunt nefondate", a spus Cicchitto.

Nu există însă nicio declarație oficială protrivit căreia Berlusconi se pregătește să-și dea demisia cu 18 luni înainte de expirarea mandatului său. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite