Polonia joacă tare: Nu votăm tratatul fiscal dacă nu participăm la summiturile zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez, Donald Tusk
Premierul polonez, Donald Tusk

Premierul Poloniei Donald Task a anunţat că ar putea să nu semneze noul tratat internaţional- acord interguvernamental pentru pactul fiscal al UE - decât dacă va primi permisiunea de a lua parte la viitoarele summituri ale statelor din zona euro chiar dacă ţara sa nu este încă membră a clubului celor 17, notează EuObserver.

Primul ministru polonez a criticat, miercuri, la o conferinţă de presă în Varşovia, ultima variantă a conţinutului viitorului tratatul fiscal care prevede întâlniri regularte şi exclusive ale ţărilor care folosesc moneda unică. De altfel când au predat stafeta Preşedinţiei UE Danemarcei, importaţi membri ai cabinetului Tusk au transmis miniştrilor de la Copenghaga că ar trebui să „continue lupta" de a obţine acces la întâlnirile zonei euro organizate de Consiliul European.

Citeşte şi: Premierul Poloniei şi îngrijorările sale legate de viitorul Uniunii Europene

Liderii de la Varşovia au mai avut, în ultima jumătate de an, atitudini ferme şi declaraţii şocante legate de criza din UE care au culminat cu apelul ministrului de externe polonez, Radoslaw Sikorski care a spus că doar Germania poate salva UE de la o criză de proporţii apocaliptice după ce ministrul de finanţe al Poloniei Vincent Rostowsky a avertizat că un război în Europa nu este imposbil în următorii ani. 

Citeşte şi: Dacă euro se prăbuşeşte am putea avea un război în Europa în următorii 10 ani

Citeşte şi: Apelul extraordinar al Poloniei: Doar Germania mai poate salva UE

"
Eforturile noastre vizează un acord fiscal care nu divizează Europa în două cluburi - zona euro şi ţările din afara clubului", a spus Tusk. Miniştrii de finanţe ai UE se întâlnesc săptămâna viitoare, la Bruxelles, pentru a finaliza negocierile pe cele mai sensibile puncte din conţinutul tratatului fiscal.

„Dacă Polonia va adera la acest pact depinde de răspunsul lor (n.n. al statelor din zona euro)", a mai spus premierul polonez.

ANALIZĂ: Vezi în ce etapă sunt negocierile pentru noul tratat fiscal al UE. Săptămâna viitoare sunt programate întâlniri decisive


El a mai remarcat faptul că unele state din zona non-euro nu sunt interesate să participe la reuniunile euro zonei. "Nu avem prea mulţi aliaţi pe această temă - acesta este adevărul", a mai spus Tusk.

El a mai spus că Polonia - care îşi propune să adere la euro "în câţiva ani" - ar trebui să poată participa la discuţii privind viitorul monedei, chiar daca nu are drept de vot.

Nu putem lăsa Franţa şi Germania să aibă monopol pe reformele UE

Tusk şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de monopolul Germaniei şi al Franţei în privinţa reformelor UE.

"Faptul că cancelarul Merkel şi preşedintele Sarkozy au luat hăţurile este evident. Dar acest lucru nu ar trebui să devină un monopol politic permanent. Nu putem lăsa Europa doar celor două capitale", a spus Tusk. Nu vrea să critice „activismul" Parisului şi Berlinului, dar a precizat că celelelte state membre nu ar trebui să lase toate iniţiativele acestor două capitale.

Oficialii Comisiei Europene au fost întrebaţi astăzi despre poziţia Poloniei şi au precizat că preşedintele Executivului UE, Jose Barroso, a vorbit ieri în plen, la Strasbourg despre deschiderea ce ar trebui să existe faţă de toate statele membre ale UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite