Bruxelles-ul cere amendarea drastică a Germaniei pentru încălcarea regulilor UE: 30.000 de euro/zi pe cel puţin patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Volkswagen din 1960 acordată puteri speciale autorităţilor publice germane în bordul VW
Legea Volkswagen din 1960 acordată puteri speciale autorităţilor publice germane în bordul VW

Comisia Europeană a decis să sesizeze din nou Curtea de Justiţie a UE pentru nerespectarea unei hotărâri anterioare a instanţei europene cu privire la „legea Volkswagen" în privinţa căreia Germania refuză să facă modificările cerute de Bruxelles de mai bine de zece ani. Ele se referă la un drept de veto al autorităţilor germane în bordul companiei, regulă care, în opinia Bruxelles-ului, încalcă libera circulaţie a capitalu

În 2007, Curtea de justiţie a scos în afara legii anumite dispoziţii din legea privatizării din 1960 a producătorului german Volkswagen. Curtea a constatat că respectiva lege a acordat drepturi speciale nejustificate autorităţilor publice germane (landul Saxonia Inferioară şi guvernului federal) şi prin menţinerea lor, Germania nu îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin din tratatul privind libera circulaţie a capitalurilor (articolul 63 din Tratatul UE).

Deoarece Germania nu a reuşit să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii Curţii, Comisia a decis să sesizeze din nou instanţa căreia îi va cere şi să impună acestei ţări sancţiuni financiare de 31.114 de euro pe zi de la data hotărârii iniţiale a justiţiei europene (2007) sau până la pronunţarea altei hotârâri. În plus, CE va cere ca Germania să fie penalizată cu 282.725 de euro pe zi de la data unei noi hotărâri până când o va respecta.

Istoria unui proces de un deceniu

Legea Volkswagen (VW) din 1960 acordată puteri speciale autorităţilor publice germane şi stabileşte reprezentarea obligatorie a autorităţilor publice în bordul VW care deţine o aşa numită „minoritate de blocaj" de 20% în favoarea landului Saxonia Inferioară. În opinia Comisiei, aceste dispoziţii sunt în contradicţie cu libera circulaţie a capitalurilor stabilită în Tratatul UE, deoarece dă competenţele autorităţilor germane de a bloca tranzacţiile semnificative - inclusiv din interiorul UE. Comisia a iniţiat proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Germaniei în 2001 pentru regula legată de păstrarea dreptului de vot asupra producătorului de automobile, aşa numita „acţiune de aur". Regula, scrie Financial Times, a fost esenţială pentru stoparea ofertei Porsche de a cumpăra VW în 2008.

Patru ani de scrisori şi avertismente. Germania nimic

Pe 23 octombrie 2007, Curtea de Justiţie dă dreptate Bruxelles-ului. Germania modifică totuşi Legea VW în decembrie 2008, mai puţin minoritatea de blocaj de 20%. Comisia Europeană a continuat să trimită Germaniei scrisori de conformare şi de întârziere. Cu toate acestea, autorităţile germane au refuzat să facă alte modificări la legislaţie până în vara anului 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite