De ce a refuzat Ungaria reforma tratatului UE pentru salvarea euro? Orban: “Nu am mandat să cedez suveranitatea ţării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria premierului Viktor Orban se confruntă cu mari dificultăți economice și financiare
Ungaria premierului Viktor Orban se confruntă cu mari dificultăți economice și financiare

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat în această dimineaţă, înaintea începerii discuţiilor din cea de-a doua zi a summitului UE, că nu are mandat din partea Parlamentului naţional să „renunţe la suveranitatea ţării" explicând astfel de ce este singura ţară non euro care a refuzat înţelegerea liderilor UE pentru schimbarea tratatului.

"Membrii zonei euro au sugerat că ţările care nu au monedă unică ar trebui să adere la această înţelegere. Acest lucru ar atinge însă chestiunea suveranităţii ţării, ar însemna reguli mai severe, pierderea dreptului de veto. Decizia va trebui luată până în luna martie. Parlamentul maghiar trebuie să dezbată are timp să ajungă la o hotărâre până atunci", a declarat Orban

Doar 23 dintre cele 27 de state UE au fost de acord cu noile reguli fiscale şi bugetare de care moneda unică are nevoie pentru a supravieţui crizei datoriilor. Marea Britanie şi Ungaria au dat de îneţeles nu vor să aibă nimic de-a face cu noul proiect. Cehia şi Suedia se mai gândesc şi au spus că au nevoie de aprobare de la parlamentele naţionale. Şase state non euro, printer care şi România au acceptat înţelegerea.

Planul german "sabotat" de unguri şi englezi

În această formulă reforma tratatului UE, cerută cu insistenţă de Germania, nu mai este posibilă. Liderii UE au căzut de acord astfel să facă modificările pentru regulile fiscale în formula unui tratat interguvernamental pentru zona euro la care să se alăture celelalte state.

Prezent la summit, Viktor Orban a dat de înţeles că, dacă Suedia şi Cehia (celelalte două state care nu şi-au exprimat acordul privind un nou tratat, cerând mai întâi avizul parlamentelor naţionale) vor obţine aprobarea legislativelor, atunci şi Ungaria şi-ar putea regândi poziţia.

Marea Britanie: "Oferta UE" nu e în interesul nostru

Premierul britanic David Cameron a fost cea mai puternică voce împotriva schimbării tratatelor europene existente, iar acest lucru i-a determinat pe liderii UE  să propună altă variantă: un acord interguvernamental.

Cameron a refuzat înţelegerea pentru că nu a obţinut anumite privilegii pentru districtul financiar al Marii Britanii, City of London, sectorul financiar britanic fiind afectat de înăsprierea regulilor comunitare.

Am judecat că nu este în interesul Marii Britanii. Aşa că mi-am folosit efectiv dreptul de veto", a explicat David Cameron.

"Am spus înainte să ajung la Bruxelles, că, dacă aş obţine garanţii adecvate pentru Marea Britanie într-un nou tratat european, atunci voi fi de acord cu el. Oferta de acum nu este în interesul nostru, aşa că nu am fost de acord cu ea."

"Desigur, ne dorim ca ţările din zona euro să vină împreună pentru a-şi rezolva problemele lor, dar ar trebui să permitem ca acest lucru să se întâmple în cadrul tratatelor Uniunii Europene, în cazul în care o protecţie corespunzătoare pentru piaţa unică şi pentru alte interese-cheie ale Marii Britanii".

"Fără aceste garanţii, este mai bine să nu avem un tratat într-un alt tratat, ci acele state care vor, să-şi facă înţelegerile lor separat. Asta se va şi întâmpla"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite