Apel extraordinar al Poloniei: Doar Germania poate salva euro şi UE de la o „criză de proporţii apocaliptice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania este singura ţară din Europa care poate acţiona pentru a salva zona euro şi Uniunea Europeană de la "o criză de proporţii apocaliptice", a avertizat luni ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski, într-un apel pasionat pentru măsuri mai drastice pentru a preveni prăbuşirea uniunea monetară europeană, citat de Financial Times.

Apelul extraordinar al lui Radoslaw Sikorski, rostit în umbra Porţii Brandenburg din capitala Germaniei, a venit în timp ce Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a cerut liderilor europeni să ofere " protecţie credibilă şi suficient de mare" pentru a opri contagiunea datoriei suverane în zona euro şi riscul unei recesiuni severe.

Din partea Berlinului a venit doar varianta, susţinută cu insistenţă încăpăţânată, potrivir căreia doar schimbarea tratatului UE care să garanteze o "uniune de stabilitate" în zona euro ar putea revigora încrederea în pieţe.

Wolfgang Schäuble, ministrul german de finanţe, a respins variantele ca Banca Centrală Europeană să acţioneze ca un "creditor de ultimă instanţă" în zona euro, precum şi introducerea de obligaţiuni garantate în comun pentru zona euro pentru a diminua presiunea asupra statelor cu mari datorii precum Grecia sau Italia.

Într-un comentariu surprinzător pentru un ministru senior polonez, Sikorski a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţiunii sale nu a fost terorismul, sau tancurile germane, sau chiar rachetele ruseşti, ci "prăbuşirea zonei euro".

"Germania, îţi cer ca, pentru binele tău şi al nostru să o ajuţi să supravieţuiască şi să prospere", a spus şeful diplomaţiei poloneze.

"Ştiţi foarte bine că nimeni altcineva nu o poate face. Eu voi fi, probabil, primul ministru de externe polonez din istorie care să spună asta, dar: îmi e mai puţin teamă de puterea Germaniei decât de pasivitatea ei. Ai devenit naţiunea indispensabilă a Europei", a spus Sikorski.

El a sustinut planurile Germaniei pentru o integrare mai profundă în UE şi în zona euro. „Statele au de făcut o alegere clară: integrare mai profundă sau colaps, a avertizat el, adesând o provocare guvernului britanic de a sprijini reforma sau de a risca „dezmembrarea parţială" al Uniunii. "Am prefera să fiţi alături de noi, dar dacă nu puteţi, vă rugăm să ne permiteţi să mergem înainte", a spus Sikorski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite