UPDATE Previziuni sumbre de la Bruxelles: Economia UE s-a oprit! Nu îşi va reveni nici în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn  Foto: reuters
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn Foto: reuters

Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn a anunţat astăzi, la prezentarea previziunile de toamnă ale economiei UE, că băncile îşi vor reduce activitatea de împrumuturi, firmele îşi vor amâna probabil investiţiile, iar consumatorii casnici vor continua să-şi reducă tot mai mult consumul pentru a acoperi datoriile pe care le au.

Creşterea economică a fost revizuită în jos pentru a doua parte a lui 2011 şi chiar mai mult, pentru 2012, în comparaţie cu prognoza din primăvară. Până la sfârşitul anului se anunţă stagnare în economiile UE şi chiar o contracţie în unele state membre. 

Risc de recesiune. Stagnare pe toată linia.

În fraze scurte, majoritatea începute cu „din păcate", vicepreşedintele Comisiei Europene arată că cifrele nu anunţă vremuri bune pentru economia UE.

"Condiţiile economice globale s-au înrăutăţit. Comerţul internaţional a încetinit, iar datele privind schimburile comerciale sugerează o continuare acestei tendinţe slabe. În consecinţă ne-am revizuit în jos prognoza noastră". "Recuperarea în Europa s-a oprit. Se prognozează o stagnare a PIB-ului pentru următoarea perioadă şi pentru o bună parte din 2012".

Unde se vede agravarea crizei peste vară: la dobânzi şi la împrumuturi

În cursul verii lui 2011, agravarea crizei datoriilor suverane şi pronoza în deteriorare pentru economia globală au dus la nelinişti în pieţele financiare. Valorile bursiele s-au prăbuşit, mai mult în Europa în timp ce dobânzile la obligaţiunile statelor membre cu probleme au crescut, dobânzile pentru statele sigure au ajuns la un record privind nivelul lor scăzut. Aceste incertitudini au dus şi la neîncrederea sistemului bancar situaţie care se vede în rata de împrumuturi.

Prognoza de creştere a ROMÂNIEI a fost reviziuită în jos. Vezi ce ne aşteaptă

În 2012, avem 0,6 % prognoza de creştere pe ansambul UE şi de 0,5% în zona euro, a mai spus comisarul pentru politică monetară.

În 2013, creşterea se va relua lent însă doar la un nivel de 1,5% pentru UE în ansamblu şi 1,3% în zona euro.

Creşterea locurilor de muncă va stagna pentru 2012 şi este probabilă o descreştere a orelor lucrate. Creşterea economică este prea moderată pentru a afecta piaţa muncii în sens pozitiv. Din păcate nu se prevede o scădere a şomajului în UE. Diferenţele dintre pieţele muncii vor persista.

2011 Ce anticipa UE exact acum un an: redresare, investiţii, consum

Redresarea economiei UE va continua în perioada 2010-2012 şi va cunoaşte o uşoară creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă începând din 2011, anunţau previziunile de toamna trecută. Rata de ocupare a forţei de muncă va creşte cu aproximativ jumătate de procent. Rata şomajului ar trebui să scadă treptat până la 9% în 2012.

În ultimul timp (n.n.2010), se observă o creştere constantă a exporturilor. Cu toate acestea, se aşteaptă ca activitatea economică la nivel mondial să se reducă în cea de-a doua jumătate a acestui an şi în 2011, încetinind creşterea exporturilor UE.

Cererea internă ar urma să joace un rol important, pe măsură ce cresc investiţiile şi cheltuielile de consum. Cu toate acestea, măsurile pe care guvernele statelor membre le iau pentru a reduce deficitele publice i-ar putea constrânge pe cetăţenii europeni să consume mai puţin. Datorită acestor măsuri aproape jumătate dintre ţările UE vor înregistra în 2010 deficite mai scăzute decât în 2009. Pentru 2011, se estimează că deficitul public va scădea în 24 de ţări.

Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi de toamnă prezintă informaţii complete despre creşterea economică, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitul şi datoria publică pentru toate statele membre şi câteva ţări din afara UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite