Grecia primeşte cu întâziere împrumutul vital pentru funcţionarea economiei. Irlanda se recuperează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia va primi tranşa vitală de împrumut, Irlanda îşi revine, Italia este sub presiune, Belgia va avea nevoie de ajutor, dar este din nou un caz special: are buget dar nu are guvern. Acestea au fost principalele decizii ale miniştrilor de finanţe din zona euro care s-au întâlnit marţi seară în cadrul Eurogrupului, la Bruxelles, în privinţa statelor membre cele mai afectate de criza datoriilor.

Ministrii de finanţe ai zonei euro au decis în această noapte acordarea următoarei tranşe din împrumut Greciei - care va ajunge cu o întârziere de aproape două luni din cauza anunţului referendumului - mai aşteaptă aprobarea boardului FMI şi va ajunge la Atena până la mijlocul lunii decembrie, a anunţat Jean Claude Juncker, preşedintele Eurogrup.

Citeşte şi:
Zona euro caută noi credite cu ajutorul FMI. Capacitatea Fondului de Urgenţă nu mai poate ajunge la 1.000 de miliarde de euro


Irlanda se recupereaază şi este un punct de referinţă pentru alte cazuri, a mai spus Juncker.

El s-a declarat mulţumit de rezultatele ultimei misiuni a Troicii (experţi ai FMI, Comisiei Europene, BCE) la Dublin. Astfel, Eurogrupul a decis acordarea următoarei tranşe din împrumutul pentru Irlanda, 8,5 miliarde de euro, care va fi livrată în ianuarie 2012. „Succesul programului din Iralnda arată că dacă reuşim să combinăm solidaritatea cu credibilitatea lucrurile merg. Şi mai ales dacă fiecare dintre părţi face ce trebuie", a spus Juncker.

Belgia a intrat şi ea în atenţia Eurogrupului din cauza deficitului excesiv şi, după ce ratingul i-a fost retrogradat din cauza insstabilităţii politice prelungite, a decis să prezinte un buget. „Ministrul de finanţe belgian ne-a informat că există un plan de buget. Suntem fericiţi că în sfârşit Belgia poate face ce ne aşteptam de la ea. Aşteptăm să aibă şi un guvern, pentru că acum are buget, dar nu are guvern. De regulă e invers", a adăugat şeful Eurogrupului.

Miniştrii din zona euro au venit şi cu alte două opţiuni pentru creşterea finanţării şi garanţiilor Fondului European de Urgenţă, aşa numita „Facilitate Europeană pentru Stabilitate în zona euro" : o protecţie parţială de risc pentru obligaţiunile naţionale care ar urma să permită ţăriloe să se împrumute la rate mai mici şi o a doua variantă a fondurilor de investiţie - o combinaţie de finanţare public-privată.

Reprezentanţii ministerelor de finanţe din toate cele 27 de state membre se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a stabili noi detalii înaintea Consiliului European de iarnă programat pentru 9 decembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite