Bruxelles-ul despre “euro-bondurile de elită” ale Germaniei: Vrem soluţii care ţin zona euro unită şi nu care să o rupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat astăzi vis a vis de planurile "secrete" ale Germaniei de a propune "obligaţiuni de elită" pentru şase state din zona euro care au încă rating maxim din partea agenţiilor de credit, că rămân de partea soluţiilor care "ţin statele din zona euro împreună şi nu a celor care o despart", a spus Amedeo Altafaj, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE Olli Rehn.

El a adăugat că Executivul UE a venit săptămâna trecută cu o propunere legată de emisiunea de euro obligaţiuni comune pentru zona euro, cu trei scenarii posibile, care să fie discutate în detaliul cu statele membre şi care presupun diferite grade de garanţii.

"Cartea verde pentru euro-obligaţiuni lansată săptămâna trecută de Comisia Europeanp practic a deschis calea pentru dezbateri pe această temă, dar unul din obiectivele noastre în această privinţă se referă la metoda comunitară. Aşa cum a anunţat comisarul Olli Rehn idea acestor propuneri este să păstreze unitatea zonei euro", a mai spus Altafaj care a adăugat că măsurile care duc la o divizare în rândul statelor membre nu ajută.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi vicepreşedintele Olli Rehn au anunţat săptămâna trecută propunerea Bruxelles-ului pentru emisiunea de eurobonduri care nu a fost însă acceptată de Berlin.

Euro - elita economică propune clubul celor cu rating AAA

Germania ia însă în calcul emiterea unor "obligaţiuni de elită", împreună cu anumite ţări din zona euro care au încă nota maximă din partea agenţiilor de rating, potrivit cotidianului "Die Welt", citat de Reuters.

"Obligaţiunile de elită" ar fi însă valabile doar pentru Germania, Franţa, Finlanda, Olanda, Luxembourg şi Austria, spun "înalţii diplomaţi europeni" citaţi de cotidianul german. Marea Britanie ar putea fi consultată în privinţa acestor obligaţiuni de elită.

Ar fi un compromis acceptabil pentru Germania. Care nu şi-ar pierde credibilitate garantând datoriile uriaşe ale celorlalte state şi nici nu ar risca să se împrumute mai scump.

Potrivit aceleiaşi surse, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au discuţii secrete privind crearea unei uniuni fiscale mai stricte cu zona euro, un club al "super-europenilor".

Un tratat interguvernamental, după modelul celui care funcţionează pentru Schengen, ar urma să fie semnat de către cei care doresc să respecte regulile acestui club, din care nu vor face parte neapărat toate cele 17 state euro.

Germania a avut probleme pe piaţă

Prin emiterea de obligaţiuni de elită, s-ar crea "o linie de apărare credibilă" în ochii investitorilor. Speranţa este ca pentru statele din acest "grup de elită" să scadă costul banilor împrumutaţi de pe pieţele externe. Mai exact, dobânda acestor obligaţiuni să fie între 2% şi 2,5%, cu doar puţin mai mare decât randamentul (dobânda) obligaţiunilor germane în acest moment.

Informaţiile survin într-un context extrem de tensionat, în care costul banilor creşte continuu pentru toate statele din zona euro. Săptămâna trecută, chiar şi Germania a avut probleme. Deşi până acum câteva zile a fost privită ca un refugiu de către investitori, care cumpărau fără probleme "bundurile" (obligaţiunile germane), în urmă cu câteva zile, Berlinul nu a reuşit să vândă la licitaţie decât o parte din obligaţiunile emise.

Banca Centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină pentru ca licitaţia să nu fie un dezastru. Randamentul a crescut până la 2,23%, din cauza temerilor că Germania va trebui să intervină pentru a garanta pentru Spania şi Italia. Investitorii s-au orientat în ultimele zile către state europene care nu au legătură cu zona euro, precum Marea Britanie. Cererea de obligaţiuni britanice a fost atât de mare, încât dobânda Marii Britanii a scăzut sub cea a Germaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite