Planurile UE pentru Grexit: restricţii la bancomate şi suspendarea Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii europeni din domeniul finanţelor au discutat despre limitarea sumelor în numerar ce ar putea fi retrase de la bancomate, impunerea unor controale la frontieră şi introducerea controalelor de capital în zona euro ca răspuns la cel mai rău scenariu pentru criza euro, acela în care Atena va renunţa la moneda unică.

Oficiali UE, consultaţi de Reuters, au precizat că acestea au fost ideile circulate ca parte a planurilor de urgenţă pentru zona euro în cazul "Greexit". Potrivit acestora variantele au fost expuse pentru a avea răspuns la orice eventualitate cu toate că niciunul din oficialii menţionaţi nu se aşteaptă ca Grecia să părăsească moneda unică.

Incertitudinea politică este în creştere în Grecia cu câteva zile înainte alegerile programate duminică, 17 iunie. Discuţiile oficialilor zonei euro au fost mult mai intense în ultimele şase luni pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de faptul că stânga radicală, Syriza, poate câştiga alegerile. Astfel, a crescut riscul ca Grecia să denunţe ori să nu respecte acordurile din planurile de salvare UE - FMI apropiindu-se astfel de abandonarea monedei unice.

Nu au fost luate decizii cu privire la propunerile vehiculate la nivelul Grupului de lucru al Eurogrupului format din miniştri adjuncţi de finanţe din zona euro şi şefii departamentelor de trezorerie, dar astfel de variante  au fost discutate în detaliu.

În afara limitării retragerilor de numerar şi de instituire controlului asupra capitalurilor, oficialii zonei euro au discutat despre posibilitatea suspendării acordului Schengen, care permite călătoriile fără vize între 26 de ţări ale Uniunii Europene.

"Planuri de urgenţă sunt în curs pregătire în cazul scenariului potrivit căruia Grecia pleacă din zona euro", a declarat unul din oficialii citaţi de Reuters. "Limitarea retragerilor de numerar de la ATM-uri şi limitarea circulaţiei capitalurilor au fost luate în considerare şi analizate". O altă sursă a confirmat inclusiv faptul că suspendarea Schengen a fost printre opţiunile de ridicate.

"Acestea nu sunt dezbateri politice, ci discuţii între experţi în finanţe, care trebuie să fie pregătiţi pentru orice eventualitate", au mai spus sursele citate de Reutrers.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite